Solidariteit levert nieuwe uitdagingen op

0

Reguliere verzekeraars gaan steeds kritischer om met riskante risico’s en klanten. Het resultaat hiervan is dat de Vereende het klantenbestand fors ziet stijgen. Die groei brengt nieuwe problemen met zich mee. De Vereende balanceert tussen maatschappelijke rol en bedrijfseconomische realiteit.

Dat schrijft Ingrid Visscher, directievoorzitter van de Vereende, in het jaarverslag over 2017. Vorig jaar steeg het bruto premie-inkomen met bijna 30% (2016: 22,5 miljoen en 2017: 28,8 miljoen). De maatschappij kreeg echter ook een aantal letselschadedossiers met een forse schadelast voor de kiezen, waardoor het tussentijds de schadevoorzieningen moest bijstellen. Mede hierdoor wordt 2017 afgesloten met een fors verlies van 4,3 miljoen na belastingen. De solvabiliteitsratio neemt af tot 134%. Om het verlies en de solvabiliteitsdaling om te buigen zijn in 2018 de premies verhoogd.

Niet uitsluiten

De Vereende wil weer zo snel mogelijk naar een solvabiliteitsratio van minimaal 150%. Maar de maatschappij voelt enerzijds de maatschappelijke rol die het vervult en anderzijds de bedrijfseconomische realiteit die vraagt om maatregelen. Visscher: “We willen bedrijfseconomisch gezond zijn, dus we ontkomen niet aan maatregelen. We moeten daarbij wel rekening houden met het feit dat onze klanten vaak financieel kwetsbaar zijn en ook geen echte verzekeringsalternatieven hebben.” Daarbij merkt Visscher ook op dat de Vereende op dit moment harder groeit dan ze zouden willen. “Maar de omzet bewust afremmen is maatschappelijk gezien een lastige, want het betekent bijna per definitie dat we mensen uit gaan sluiten van de mogelijkheid een verzekering af te sluiten. Immers wij zijn vaak al de laatste mogelijkheid.” Herverzekering is een van de opties die de Vereende momenteel onderzoekt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.