Software bepalend voor succes advieskantoren

1

Bureau DFO meldt in een toelichting op haar meest recente Rapportage onderzoek Financiële Software 2019 dat in de komende tijd het accent zwaarder komt te liggen op software die advieskantoren ondersteunt bij het onderhoud van contracten.

De beschikbaarheid van goede software en de wijze waarop deze ingezet wordt, zal bepalend zijn voor de marktpositie van het intermediair in de komende jaren. In de afgelopen jaren lag het accent van ontwikkelaars sterk op software die in de adviesfase wordt gebruikt.

Bureau DFO verricht al sinds 2011 jaarlijks onderzoek naar hoe financieel advieskantoren de door hen gebruikte software en de aanbieders van deze software waarderen. Dit jaar zijn 14 pakketten van 14 aanbieders beoordeeld op 20 aspecten. De resultaten zijn gebaseerd op 1235 beoordelingen. Bij de beoordeling zijn vier categorieën onderscheiden:

• Administratie-software
• Advies-software
• Financiële plannings-software
• Vergelijkings-software

Hoogst gewaardeerde softwarepakketten

De pakketten die op basis van de 20 onderzochte aspecten door gebruikers het hoogst gewaardeerd worden zijn:

• Advies-software                      Findesk van Topicus
• Vergelijkings-software          Portefeuillesignalen van de Nationale Hypotheekbond
• Administratie-software         Online Pro van Online Software

Tijdens de uitreiking van het rapport gaven de best gewaardeerde leveranciers inzicht in de toekomstverwachtingen met betrekking tot hun aandachtsgebied.

Reacties van de winnaars

Dennis Hollander, businessline manager van Findesk: “Digitale ontwikkelingen zijn niet meer weg te denken in de huidige maatschappij, dit betekent verandering voor de financieel adviseur en daarmee ook nieuwe kansen. Steeds meer kantoren werken met adviessoftware om hun klanten efficiënter en sneller van een passend advies te voorzien. Voor de financieel adviseur is het daarom ook steeds belangrijker om met adviessoftware te werken die flexibel, overal beschikbaar en gebruiksvriendelijk is, zodat hij met duidelijke rapportages het adviesgesprek met de klant kan aangaan.”

Jeroen Oversteegen, directeur Nationale Hypotheekbond: “Zowel in de civiele rechtspraak als in de uitspraken van de geschillencommissie KiFiD is te zien dat de eisen aan de adviseur/bemiddelaar op het gebied van onderhoud steeds scherper worden gesteld. Ook bij DNB en AFM neemt de aandacht voor het belang van goede nazorg toe. We zien nu een ontwikkeling dat binnen de markt tussen softwareontwikkelaars een scheiding ontstaat. Er zijn ontwikkelaars die applicaties beschikbaar stellen waar het initiatief voor onderhoud bij de klant ligt. De Nationale Hypotheekbond kiest juist voor een systeem waarbij het initiatief voor onderhoud bij de adviseur blijft. Maar het is uiteindelijk het intermediair zelf die bepalend is voor het succes. Adviseurs die onvoldoende aandacht besteden aan onderhoud zullen door de nieuwe applicaties hun portefeuilles zien eroderen. Stilzitten bij onderhoud betekent gewoon de belangen van je klanten niet goed behartigen. Dat is niet te verdedigen nu er juist goede en betaalbare oplossingen zijn om dat onderhoud goed uit te voeren.”

In de categorie administratie-software is Online Pro van Online Software voor het vijfde jaar op rij door de deelnemers het hoogst gewaardeerd. Jos Verbeek, Algemeen directeur Online Groep:” Niet alleen de registratie van allerlei gegevens is voor het intermediair belangrijk, maar ook de communicatie die ervoor zorgt dat de consument automatisch inzage krijgt (via een eigen app) in al zijn gegevens en deze ook kan wijzigen en bijvoorbeeld een schademelding kan doen. Het platform van Online zorgt dat het Online Pro pakket naadloos aansluit op deze app, zodat het intermediair geen extra werk hoeft te doen. Extra tijdwinst kan het intermediair bereiken door een geïntegreerde VoIP centrale. Alle telefoongesprekken kunnen dan namelijk automatisch in het dossier worden opgeslagen”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar