Smartphone-blokkade kan autopolis goedkoper maken

0

Een smartphone-blokkade in de auto zal niet alleen leiden tot vermindering van schade, maar mogelijk ook tot verlaging van de premie op de autopolis. Dat concludeert Goedkoopsteautoverzekering.net.

Het idee voor een smartphone-blokkade in de auto werd deze week geopperd door Egbert-Jan van Hasselt, landelijke projectleider Infrastructuur van de politie. Naast een snelheidsbegrenzer en alcoholslot, wil Van Hasselt ook dat elke auto wordt uitgerust met een smartphone-blokkade, om afleiding en ongelukken te voorkomen.

Het aantal auto-ongevallen per jaar blijft stijgen, vorig jaar ging dat om 50.000 ongelukken. Vorig jaar ging dat zelfs om 50.000 ongelukken. Eén van de oorzaken daarvan is afleiding, onder meer door het gebruik van de smartphone.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is afleiding zelfs in 68% van de gevallen de belangrijkste oorzaak van een ongeluk. Hoe vaak dit precies gaat om afleiding door smartphones, is in Nederland nog weinig onderzocht.

Een Amerikaans onderzoek biedt volgens SWOV meer uitkomst. Hieruit blijkt dat handelingen als browsen of een telefoonnummer intoetsen gemiddeld zo’n 3,6% meer kans geven op een ongeluk, dan als een bestuurder de smartphone met rust laat.

Zorg voor verzekeraars

Dat er iets gedaan moet worden aan smartphone-gebruik in het verkeer, wordt over het algemeen wel erkend. Zo vertelt Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, aan Goedkoopsteautoverzekering.net: “Het gebruik van smartphones in de auto is zeker ook een zorg voor verzekeraars. Want de kans op autoschade groeit, als bestuurders op hun smartphone letten in plaats van op de weg.”

Welke gevolgen dit precies heeft voor de verzekerde, is volgens Buis lastig te zeggen. Als er meer schade is door smartphone-gebruik kan dit mogelijk leiden tot een verhoging van de premie, maar dat is volgens hem niet echt te voorspellen.

“De premies zijn afgelopen jaren inderdaad gestegen, maar dit ligt aan veel verschillende factoren.” Zo is de apparatuur in auto’s tegenwoordig veel duurder en moeilijker om te vervangen na schade. “Al is het natuurlijk wel zo dat als er door een smartphone-blokkade minder schadelast is, er dan ook een lagere premie kan worden berekend”, aldus de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Ideeën voor een smartphone-blokkade in de auto bestaan al. Zo zijn er diverse apps beschikbaar, die afleidende sociale media en mobiel verkeer moeten blokkeren tijdens het rijden. Toch zorgen deze niet bij iedereen voor enthousiasme. De kritiek is bijvoorbeeld dat de apps nog geen onderscheid kunnen maken tussen bestuurder en passagier.

Een smartphone-blokkade voorkomt wellicht ongelukken en daarmee schade. Maar voor het zover is, moet er volgens Buis ook nog veel gebeuren. Zo staat de politiek er volgens de woordvoerder van Verbond van Verzekeraars nog niet achter. “En als de techniek er eenmaal is, ontstaat er vast ook een wapenwedloop om deze te omzeilen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.