Slippers op het gaspedaal gevaarlijk

0

Hoewel de meeste mensen het gevaar wel aanvoelen, kruipt meer dan de helft van de automobilisten onder de 45 jaar weleens met slippers aan achter het stuur. Van hen geeft één op de acht toe dat dit tot ongelukken of bijna-ongelukken leidt, blijkt uit onderzoek van Independer, uitgevoerd door Q&A.

Slippers kunnen achter de pedalen blijven hangen, of er juist vanaf glijden. Van de slipperbestuurders heeft 9% de auto weleens aan de kant moeten zetten, omdat het rijden ermee problemen gaf.

Niet verboden wel gevaarlijk

In Frankrijk en Spanje wordt autorijden met slippers door de overheid als een gevaar voor de verkeersveiligheid gezien. Word je in deze landen betrapt op het rijden met slippers, dan kan je een forse boete krijgen. In Nederland niet en Independer kon ook in de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars niets vinden over het rijden met slippers.

Maar dat wil niet zeggen dat bij schade ook altijd een uitkering volgt, merkt de prijsvergelijker op: “In principe ben je dus verzekerd. Wel wordt er in de polisvoorwaarden gewezen op het feit dat de bestuurder zich niet zó mag gedragen op de weg dat er gevaar kan ontstaan. Hierbij wordt er ook gesproken over de term ‘roekeloosheid’, wat betekent dat je bewust gevaarlijke situaties opzoekt. Slippers kunnen ervoor zorgen dat je in een gevaarlijke situatie belandt. Zo zou je bijvoorbeeld een aanrijding kunnen veroorzaken doordat je niet op tijd kunt remmen. Je loopt dan het risico dat je verzekeraar vindt dat je ‘grove schuld’ hebt aan de aanrijding. Het is dan maar de vraag of je je schade vergoed krijgt.”

We weten het wel

Ruim 80% van de respondenten weet dat een auto besturen met slippers aan invloed heeft op de veiligheid van het autorijden. Meer dan 42% zegt niet eens in de auto te willen stappen bij iemand die rijdt met slippers. Maar ondanks dat we ons dus wel bewust zijn van het gevaar, zegt 43% van de ondervraagden zelf weleens een auto te besturen met slippers aan. Bij mensen tot 45 jaar ligt dit percentage zelfs op 53%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.