Slimme sensoren waarschuwen bij containerbrand

0

Reaal is een test met slimme sensoren gestart die containerbranden bij bedrijven kunnen voorkomen. Jaarlijks ontstaat er voor 20 miljoen euro schade door deze containerbranden. In sommige gevallen keert de verzekeraar dan geen d schade uit, omdat een container te dicht bij het bedrijfspand is geplaatst.

Gemba, een specialist in Internet of Things-oplossingen (IoT), ontwikkelde voor Reaal de innovatieve slimme sensoren, die de containers monitoren op onder andere locatie en temperatuur. Als er risicovolle afwijkingen worden geconstateerd, krijgt de ondernemer een melding op zijn telefoon. De containers worden in de testfase gemonitord op:

  • Locatie; staat de container op de juiste plek of staat deze te dicht bij het pand?
  • Temperatuur; een plotselinge temperatuurstijging kan duiden op brand of broei.
  • Klepstand; is de container goed afgesloten? Een openstaande container kan brandstichting uitlokken.

Pilot in Haarlem

Na uitgebreide testen zijn Reaal en Gemba IoT nu een pilot gestart bij de ijsbaan van Haarlem. Daar zijn de eerste containers, een van kunststof en een van metaal, voorzien van de sensoren. Als de pilot succesvol blijkt, zal deze verder worden uitgebreid. Ernst van Donselaar, Projectmanager bij Reaal: “Er is al interesse getoond vanuit ondernemers, containerbedrijven en andere verzekeraars. Het zou erg mooi zijn als andere partijen bij dit project aansluiten en we gezamenlijk containerbranden kunnen voorkomen.”

Van brand naar faillissement

In 2014 heeft het Verbond van Verzekeraars onderzoek gedaan naar afval- en containerbranden. Hieruit bleek destijds dat in ruim een jaar tijd achttien bedrijven, zes scholen/sportverenigingen, zes horecagelegenheden en twintig woningen hierdoor zware brandschade hadden opgelopen. “De geschatte schade als gevolg van deze containerbranden bedraagt 20 miljoen euro. Bij diverse ondernemers eindigde een dergelijke brand in een faillissement. In deze cijfers zijn de gevolgen van de vele kleine containerbrandjes dan nog niet meegenomen”, aldus Reaal.

Verzekeraars hebben de mogelijkheid om met de aangescherpte Bedrijfsregeling Brandregels 2014 eventuele (gevolg)schade van brand te verhalen op bedrijven, als blijkt dat die onzorgvuldig hebben gehandeld.

Reaal Bedrijfswacht

De pilot met de slimme containersensoren maakt deel uit van het online preventieplatform Reaal Bedrijfswacht. Dit platform biedt ondernemers tips om zelf maatregelen te nemen tegen bijvoorbeeld extreem weer, inbraak of waterschade. Naast de bruikbare tips heeft Reaal ook diverse experts geselecteerd, die via het platform te raadplegen zijn. Het platform biedt financieel adviseurs ondersteuning bij hun preventieve rol richting zakelijke klanten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.