Slechts 1% brengt zorgpolis bij meerdere aanbieders onder

1

Het percentage zorgverzekerden dat geen aanvullende dekking heeft gekozen omdat men denkt hiervan geen of weinig gebruik te maken, is dit jaar gestegen van 71% naar 79%. Dat een basisverzekering en de aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars afgesloten kunnen worden weet 66% niet.

Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Van de zorgverzekerden die meededen aan de steekproef geeft 83% aan een aanvullende verzekering te hebben in 2021. Als belangrijkste reden hiervoor wordt gegeven dat men niet voor onverwachte financiële verrassingen wil komen te staan. Weinig tot geen zorggebruik binnen de aanvullende verzekering is voor het merendeel van de andere groep de belangrijkste reden om geen aanvullende verzekering (meer) af te sluiten. De reden dat men de aangeboden zorg in de aanvullende verzekering zelf kan betalen speelde voor 58% een (zeer) grote rol, en de hoogte van de premie speelde voor de helft (50%) een (zeer) grote rol.

Acht op de tien respondenten geeft aan niet voor een vrijwillig eigen risico te kiezen boven op het verplicht eigen risico van 385 euro. De Nivel-steekproef (N=1.500) is representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder. De resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 885 respondenten (respons 59%).

Shoppen tussen verzekeraars

Uit de steekproef blijkt volgens het Nivel ook dat er nog steeds onwetendheid is over het apart kunnen afsluiten van een aanvullende verzekering. Nagenoeg iedereen (99%) met een aanvullende verzekering geeft aan deze te hebben afgesloten bij dezelfde zorgverzekeraar als waar zij de basisverzekering hebben afgesloten. Aan alle verzekerden (zowel met als zonder een aanvullende verzekering) is gevraagd of zij wisten dat ze een basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars konden afsluiten. Twee derde (66%) wist dit niet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.