‘Slechte Duitse economie is ook slecht nieuws voor Nederland’

0

Sinds de kredietcrisis in 2008 zijn in Duitsland de faillissementen niet meer zo sterk gestegen als vorig jaar. Vooral aan het eind van het jaar ging het hard: +19,5% in het laatste kwartaal. Zo blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade. Voor dit jaar wordt een stijging van +15% verwacht.

De ramingen van Allianz Trade voor de Duitse faillissementen in 2023 en 2024 liggen boven het pre-covid niveau. Volgens Johan Geeroms (foto), Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade blijven de vooruitzichten voor de Duitse economie somber en is dat ook slecht nieuws voor Nederland. “We proberen ons hier te onttrekken aan de mogelijke recessie maar Duitsland zit ons in de weg. We zijn sterk afhankelijk van onze oosterburen, onze belangrijkste handelspartner. Het is niet alleen de grootste afzetmarkt voor Nederlandse goederen, maar ook halen we er de meeste producten.”

Import en export

Volgens het CBS was in 2020 bijna een vijfde van de Nederlandse export bestemd voor Duitsland, wat neerkomt op ongeveer 100 miljard euro. Daarnaast was Duitsland in datzelfde jaar goed voor ongeveer 14% van de Nederlandse import, ter waarde van bijna 90 miljard euro. Geeroms: “Na China zijn we het belangrijkste importland voor Duitsland. Kijk je naar de export van Duitsland, dan staan we op de vierde plaats. De verwevenheid gaat ver. Er zijn talloze bedrijven die in beide landen actief zijn en veel Nederlandse bedrijven hebben vestigingen of dochterondernemingen in Duitsland. Ook werken er veel mensen in Nederlandse bedrijven die afhankelijk zijn van de handel met Duitsland. Een slechte Duitse economie heeft direct invloed op de economie hier.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.