Sjoemelende huizenhandelaren

0

Foto: Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft opnieuw 65 huizenhandelaren beboet voor in totaal 6,4 miljoen euro. Eind 2011 had de NMa de veertien meest actieve handelaren beboet voor 6,3 miljoen euro. De betrokken handelaren manipuleerden executieveilingen tussen 2000 en 2009. Handelaren veilden na een executieveiling een woning nogmaals op een ‘naveiling’. Vaak voor een hogere prijs. De winst werd vervolgens tussen de betrokken handelaren verdeeld.

Het omvangrijke kartelonderzoek dat de toezichthouder in 2009 is gestart met behulp van informatie van de Belastingdienst, is met deze boetes afgerond.

De NMa heeft bij het vaststellen van de boetes voor de 65 nu beboete handelaren rekening gehouden met alle omstandigheden van de zaak, waaronder de financiële draagkracht van verschillende handelaren. De NMa heeft na een bezwaarprocedure de boetes voor de veertien handelaren verlaagd naar 4 miljoen euro (was 6,3 miljoen euro).

Uit het onderzoek van de NMa is gebleken dat handelaren executieveilingen makkelijk kunnen manipuleren. Een beperkt aantal handelaren domineerde de veiling; buitenstaanders lieten zich weinig zien. Dit komt ook door de risico’s van het kopen van een woning op een executieveiling. Zo kunnen kopers de woningen vaak niet van tevoren bezichtigen en blijken woningen soms nog verhuurd te zijn. Ook zijn de kosten van het veilingproces ondoorzichtig.

De NMa juicht toe dat notarissen inmiddels steeds vaker grotere regioveilingen organiseren. Daar komen meer mensen op af. Dit maakt kartelvorming moeilijker. De toezichthouder verwacht verdere verbeteringen van executieveilingen door een wetsvoorstel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deze wet verlaagt de drempels om een woning op een executieveiling te kopen. Zo moeten potentiële kopers de woning vooraf kunnen bezichtigen en moeten hypotheekhouders (de banken) het huurbeding inroepen (waardoor een zonder toestemming verhuurde woning ontruimd kan worden). Ook wordt het makkelijker woningen te ontruimen en komen de kosten van de veiling voor rekening van de hypotheekhouder.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa, ziet voordelen bij het houden van internetveilingen: “Hierdoor kunnen meer mensen meebieden op een woning, komen betere prijzen tot stand met mogelijk een lagere restschuld voor de huiseigenaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.