Situatie pensioenfondsen blijft zorgelijk

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen blijft in oktober met 101% net boven de kritieke grens hangen. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef nog net hangen op 104%. Dat is lager dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. De dekkingsgraad stagneerde door de slechte macro-economische cijfers van Amerika en Duitsland. Die vlakten het positieve effect van een opkrabbelende rente in oktober volledig af.

De beleidsdekkingsgraad zal naar verwachting de komende maanden verder teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde. De actuele gemiddelde dekkingsgraad van 101% versterkt dit effect. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor volgens Aon niet van de baan. Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment: “De druk op het kabinet wordt steeds groter. Er moet snel een bevredigende oplossing komen voor de kortingsdreiging, want het maatschappelijke belang is erg groot.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.