SEO onderzoekt partijdigheid Kifid

0

SEO Economisch Onderzoek gaat op verzoek van het ministerie van Financiën onafhankelijk onderzoek doen naar de dienstverlening van het Kifid. Er zal onder meer gekeken worden naar de kwaliteit, onafhankelijkheid, transparantie en kosten van de klachtenafhandeling door het klachteninstituut.

Op grond van de regelgeving moet het Kifid elke vier jaar door een onafhankelijk onderzoeksbureau geëvalueerd te worden. Dit heeft voor het laatst in 2016 plaatsgevonden, waardoor Kifid in 2020 opnieuw door een onafhankelijke partij zal worden geëvalueerd.

Partijdig

Begin dit jaar was de klachtenafhandeling van het Kifid onderwerp van een Radar-uitzending. Daarin werd de indruk gewekt dat het klachteninstituut in veel gevallen de kant lijkt te kiezen van banken en verzekeraars, terwijl het volgens het programma juist in dienst zou moeten staan van consumenten. De SP stelde naar aanleiding van die uitzending mondelinge Kamervragen. Daarin vroeg SP-kamerlid Mahir Alkaya opheldering over de onafhankelijkheid van het klachteninstituut. Hij noemde het Kifid tijdens het vragenuurtje ‘een thuisfluiter van de financiële instellingen’. Minister Hoekstra van Financiën kon toen als onderdeel van zijn reactie verwijzen naar de evaluatie die al voor dit jaar op de planning stond.

De evaluatie in 2016 werd in opdracht van het ministerie van Financiën Kifid door KWINK groep uitgevoerd. Daarin wordt met een aantal kanttekeningen geconcludeerd dat de onafhankelijkheid van het Kifid voldoende is gewaarborgd.

Vertrouwen in uitkomst

In het jaarverslag 2019 schreef Eveline Ruinaard, voorzitter Geschillencommissie en algemeen directeur van Kifid, al uit te kijken naar de wettelijk verplichte evaluatie van Kifid door een onafhankelijk onderzoeksbureau. “Het is mooi om opnieuw een ‘foto’ van onze organisatie te krijgen. De vorige is gemaakt vlak voor ik aantrad, in 2016. Nu gaan we kijken: maken we het verschil? Voor het eind van dit jaar verwachten we het resultaat. Ik zie het met vertrouwen tegemoet.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.