Senioren zitten vast in koopwoning

0

In een markt waar de schaarste aan woningen toeneemt en de huizenprijzen stevig in de lift zitten, ziet De Hypotheker het aantal hypotheekaanvragen stijgen. “Dat betekent dat kopers een hogere hypotheek moeten afsluiten, wat leidt tot een flinke stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag”, zegt commercieel directeur Mark de Rijke.

Volgens de commercieel directeur van De Hypotheker beschikken huizenkopers door gestegen inkomens en een stabiele hypotheekrente over meer leencapaciteit. Hij wijst echter ook op de negatieve effecten van de steeds krapper wordende huizenmarkt op de doorstroming. “Zo is het aantal hypotheekaanvragen van 55-plussers – in tegenstelling tot andere leeftijdscategorieën – minimaal gestegen. Vanwege de gestegen huizenprijzen en de schaarste aan geschikte woningen blijven ouderen langer in hun huis wonen. Het aantal senioren zal door de vergrijzing alleen maar toenemen en het is dan ook cruciaal dat er seniorenwoningen worden bijgebouwd die voldoen aan hun woonwensen. Daarnaast zijn betere regelingen voor senioren, zoals afwijkende toetsingen, nodig die hen de ruimte bieden om door te stromen. Als deze groep huizenbezitters in beweging komt, komen immers óók woningen vrij voor starters en doorstromers”, aldus De Rijke.

Jonge huizenkopers

In de ontwikkeling van het aantal aanvragen in het tweede kwartaal van 2024 laat de verdeling van het aandeel van de verschillende hypotheekaanvragen een vergelijkbaar beeld zien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, stelt De Hypotheker vast. “Zo is ruim twee derde van alle hypotheekaanvragen (69%) bestemd voor de aankoop van een woning; in dezelfde periode in 2023 was dit 68%. Vooral het aandeel van jonge huizenkopers tot 35 jaar is erg hoog; maar liefst de helft van alle hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is afkomstig van deze leeftijdsgroep. De grootste stijging is echter zichtbaar bij huizenkopers tussen 45 en 55 jaar (+17%), gevolgd door de groep tot 35 jaar (+15%). Bij 55-plussers is sprake van de laagste stijging (+4%).”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.