Senioren zitten gevangen in doorstroomwoning 

0

Eén op de drie ouderen is de afgelopen tijd actief op zoek geweest naar nieuwe, geschikte woonruimte. Van die groep is het 89% niet gelukt om deze woonruimte te vinden. Dat blijkt uit een anonieme peiling van seniorenbond ANBO onder 1.700 ouderen. 

De reden hiervoor is volgens de seniorenbond dat de meeste gemeenten te weinig investeren in seniorenhuisvesting. Waar 57% van de respondenten aangeeft dat hun gemeente niet investeert in huisvesting voor senioren, zegt slecht 4% dat hun gemeente zich echt inspant op dit gebied. 

Geen nieuwbouw voor ouderen 

Uit de peiling van ANBO blijkt ook dat er nauwelijks alternatieve woningen voor ouderen zijn. Twee derde (65%) van de respondenten geeft aan dat er bij hem of haar in de buurt geen mogelijkheden zijn om naar een meer geschikte woning te verhuizen; als zij dat zou willen. En bijna de helft van alle ouderen zegt dat er in hun gemeenten geen nieuwe woonprojecten voor senioren zijn of binnenkort worden gestart. Het onderzoek maakt geen uitsplitsing naar senioren met een huur- of koopwoning. 

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Veel ouderen willen graag verhuizen naar een geschikte woning. Want vaak is het huis waarin ze nu wonen, te groot, zijn er drempels of kunnen ze niet meer goed de steile trap op. Maar geschikte en ook nog betaalbare woningen voor senioren zijn er niet of nauwelijks. Ik vind dat echt heel ernstig. 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.