Senioren wijzen op overwaarde vergroot woongenot

0

Ongeveer 33% van de seniore woningbezitters zegt geen geld te hebben voor het levensloopbestendig (29%) en duurzamer (35%) maken van de woning. Uit onderzoek van Aegon Nederland blijkt echter dat een overgrote meerderheid van deze senioren hiervoor voldoende overwaarde op de woning heeft.

In het onderzoek van Aegon Nederland, eind november 2022 gehouden onder 523 huizenbezitters van 60 jaar en ouder, geeft 93% van de respondenten aan in hun eigen huis te willen blijven wonen, terwijl bijna de helft hier geen geschikt huis voor heeft. En ondanks dat 53% zich zorgen maakt over de toekomstige woonsituatie en 63% over de gevolgen van de energiecrisis, vraagt meer dan de helft (55%) van de ondervraagde zestigplussers zich af of het nog zin heeft om hier geld en energie in te steken.

Van de zestigplussers die nog geen aanpassingen hebben gedaan om hun woning levensloopbestendig te maken of te verduurzamen, maar dit wel willen doen, zegt 29% hiervoor geen geld te hebben.Uit het onderzoek blijkt echter dat bijna 80% van de groep die zegt geen geld te hebben, wél overwaarde heeft op hun woning. Van het totaal aantal ondervraagden loopt dit op tot zo’n 90%.

Matthijs Hofstede, CEO Hypotheken Aegon Nederland: “Veel seniore huizenbezitters zitten op een ‘ton aan mogelijkheden’, maar weten niet hoe ze deze kunnen gebruiken om prettiger en energiezuiniger te wonen in hun huidige huis. En juist voor deze groeiende groep, die steeds langer zelfstandig woont en minder vaak doorstroomt naar een seniorenwoning, is kennis over mogelijkheden steeds belangrijker.

Ook op hogere leeftijd zijn er mogelijkheden om te verbouwen met de bestaande overwaarde. Het is verstandig om hierover contact op te nemen met een hypotheekadviseur, want die kan helpen bij het in kaart brengen van de situatie, de financiële keuzes voorleggen en adviseren wat de beste oplossing voor de situatie is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.