Senioren bezorgd over financiën

0

Tachtig procent van de gepensioneerden maakt zich zorgen over de financiële situatie. Dat blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie ANBO.

De oorzaak van deze zorgen zit volgens ANBO vooral in de stijgende zorgkosten. “Dat is ook niet zo gek, want al jaren achtereen staat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden flink onder druk”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan in het AD. “Ook komend jaar gaan zij er volgens de ramingen wéér op achteruit, vergeleken met werkenden. Dat is onaanvaardbaar, want de kosten voor zorg en levensonderhoud stijgen elk jaar flink.”

De bond heeft oplossingen bedacht om de koopkracht van gepensioneerden te verbeteren. Bijvoorbeeld het verlagen van het verplicht eigen risico van 385 naar 285 euro. Ruim 70% van de respondenten is het daar mee eens.

Koopkrachtreparatie

Een andere oplossing is volgens ANBO om de regels van pensioenfondsen te versoepelen, zodat ze makkelijker kunnen indexeren. Veel senioren zouden ook graag een verhoging van de netto AOW met bijvoorbeeld tien euro per maand zien. Dat vindt Den Haan geen goede oplossing. “De AOW is voor iedereen gelijk en bij verhoging profiteren ook mensen met een goed pensioeninkomen hiervan. ANBO wil juist dat gepensioneerden met een laag pensioeninkomen en hoge zorgkosten of gepensioneerden met een middeninkomen koopkrachtreparatie krijgen.”

Minister Dijsselbloem van Financiën ging donderdag in op de koopkracht van gepensioneerden. “Er moet echt gerepareerd worden”, zei hij. “Daar gaan we geld voor zoeken. We komen er wel uit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.