Senioren bewegen zich op woningmarkt

0

Hoewel veel mensen in hun huidige huis oud willen blijven worden, ontstaat er onder senioren ook behoefte aan nieuwe woonvormen. Dat blijkt uit een peiling van ANBO, de belangenbehartiger voor senioren. 80% van de 60-plussers met een verhuisbehoefte geeft daarin aan open te staan voor een vorm van meer gemeenschappelijk wonen.

Van de mensen die open staan voor een vorm van meer gemeenschappelijk wonen, doet ruim 55% dat onder voorwaarde van zelfstandigheid, van gelijkgestemdheid, van privacy of van vrijheid. Slechts 20% van de ondervraagden zegt ‘nee’ op de vraag of ze gemeenschappelijk wonen zien zitten.

Directe verhuiswens

Van de ruim 5.600 respondenten van 60 jaar of ouder die meededen aan de peiling, heeft ruim 25,7% (1.400 ) een directe verhuiswens. Circa 10% heeft een meer latente verhuiswens. 56% van de ondervraagde 60-plussers woont al meer dan 20 jaar in de huidige woning. Ruim 31% woont in een appartementencomplex en 57% in een woning met meerdere verdiepingen. In 34% van de gevallen zijn de respondenten alleenstaand, zonder inwonende kinderen. 45% van de respondenten is samenwonend met een gezonde partner, zonder inwonende kinderen. De respondenten wonen overwegend in Zuid-Holland (21%) en Noord-Holland (19%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.