Senior kiest voor lagere hypotheeklast

0

De Hypotheekindex van De Hypotheker noteert in 2021 een explosieve stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+91%). De sterkste stijging doet zich voor onder 55-plussers (+104%).

Vanwege het tekort aan seniorenwoningen en de lage hypotheekrente kiezen veel senioren er niet voor om te verhuizen, maar de hypotheek op hun bestaande woning over te sluiten. Het aantal hypotheekaanvragen van 55-plussers voor de aankoop van een woning is in het vierde kwartaal van 2021 gedaald naar slechts 26% van het totale aantal hypotheekaanvragen binnen deze leeftijdscategorie. Meer dan de helft van de hypotheekaanvragen was bedoeld voor oversluiten (54%). Dit was in dezelfde periode in 2020 voor de aankoop van woningen 44% en voor oversluiten nog 37%. Dit duidt volgens De Hypotheker op een groot tekort aan seniorenwoningen in alle regio’s, waardoor veel vaker wordt gekozen voor het oversluiten van de hypotheek in plaats van het kopen van een nieuwe woning.

Minister moet levensbestendig bouwen

“Uit onze analyse blijkt dat vooral 55-plussers ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten. Zo kunnen ze profiteren van lagere maandlasten en daarnaast zetten veel senioren de overwaarde van hun huis in om hun kinderen of kleinkinderen te helpen met de aankoop van een woning”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “Dit verhaal heeft óók een keerzijde. Er is een grote schaarste aan seniorenwoningen, waardoor steeds meer ouderen in hun bestaande woning blijven wonen en de doorstroming op de huizenmarkt niet op gang komt. Wij roepen de nieuwe minister van Volkshuisvesting dan ook op om, naast het bouwen van starterswoningen, vol in te zetten op de bouw van levensbestendige woningen. Alleen zo kan de doorstroming óók voor andere leeftijdsgroepen op gang komen en hebben ook jongere generaties uitzicht op een betaalbare woning.”

Woningverbetering

Volgens De Hypotheker gaat dit ten koste van de doorstroming op de woningmarkt. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het vierde kwartaal dan ook verder gedaald (-15%). Het totaal aantal hypotheekaanvragen in het vierde kwartaal van 2021 steeg echter 17% in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Op dit moment is volgens De Hypotheker bijna een derde (32%) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters. Het aantal hypotheekaanvragen bestemd voor oversluiten is daarmee in één jaar tijd bijna verdubbeld. Daarnaast wordt bijna één op de vijf (19%) hypotheekaanvragen gebruikt om de eigen woning te verbeteren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.