SEH: ‘Zonnige toekomst voor Erkend Financieel Adviseur’

0

Volgen na de ‘vette’ jaren nu ‘magere’ jaren voor de Erkend Financieel Adviseurs? Nee, schrijft Ron Dukers, voorzitter van de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) in zijn column voor Infinance. “Het is duidelijk dat execution only kansloos is en de complexiteit alleen maar toeneemt.”

“Wij zien voor de Erkend Financieel Adviseur dus een duurzame, zonnige toekomst”

Auteur: Ron Dukers is voorzitter van de Stichting Erkend Hypotheekadviseur

De SEH werd in februari 1998 opgericht. In de jaren daarvoor waren er nieuwe hypotheekproducten geïntroduceerd, die meer kennis vroegen om daarover goed te kunnen adviseren. Naast vakinhoudelijke eisen bestond er behoefte aan een normering van het beroep. Van het begin af aan was de erkenningsregeling een groot succes.

Met de introductie van de Wft veranderde de situatie. De leerdoelen van SEH vormden de basis voor de Wft-modules. Was er nog plaats voor de Erkend adviseur? Echter, in tegenstelling tot de oorspronkelijk opzet werd het Wft-examen alleen maar een theorietoets. Zelfs voor een bromfiets-rijbewijs moet je naast het theorie-examen een rijtoets afleggen. Om Erkend adviseur te worden, moet je bewijzen dat je ook daadwerkelijk goed advies kan geven.

Onze eisen aan de adviseur zijn:

  • heeft de vereiste Wft diploma’s en 1 jaar werkervaring in financieel advies;
  • volgt een driedaagse training, waarbij adviesvaardigheden en adviseren op netto besteedbaar inkomen centraal staat;
  • bewijst de adviesvaardigheden in een assessment;
  • volgt jaarlijks ons PE-programma en is Adviseur Duurzaam Wonen.

Dat onze adviseurs verder gaan dan de hypotheek, maken wij ook duidelijk in de titel Erkend Financieel Adviseur.

De klant en de adviseur

SEH steunt al haar adviseurs met een onafhankelijk platform voor consumenten, met daarop tips en nieuws over Leven en Wonen. Onze adviseurs zijn er gemakkelijk te vinden en de adviseur kan een persoonlijk profiel aanmaken. Jaarlijks bezoeken maar liefst 700.000 consumenten ons platform.

Wat verwachten wij van 2023?

In elk geval een daling van het aantal nieuwe hypotheekaanvragen, gezien de stikstofproblemen en de stijging van de bouwkosten. Door de gestegen rente zal er nog nauwelijks sprake zijn van oversluiten. Volgen na de ‘vette’ jaren nu ‘magere’ jaren voor de Erkend Financieel Adviseurs? Nee! Want het is duidelijk dat execution only kansloos is en de complexiteit alleen maar toeneemt. In de overspannen markt had de consument eigenlijk maar twee wensen: “Krijg je het rond en lukt het op tijd?”. De komende jaren zal de verhouding tussen prijs en kwaliteit van het advies de bepalende factor zijn.

In 2023 zijn onze speerpunten dan ook:

  • Nieuwe en bestaande klanten helpen bij verduurzaming
  • Advies moet gaan van haalbaar naar betaalbaar. Advies dat zich richt op de betaalbaarheid in de individuele situatie. Rekening houden met de ener giekosten, kosten van kinderopvang, kosten van mobiliteit en zorgkosten. De betaalbaarheid moet ook reëel netto in beeld worden gebracht bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en pensionering. De inkomensnormen, zoals opgenomen in de wet, gaan uit van een gemiddelde en worden snel achterhaald in de huidige economische situatie
  • Ook de bestaande klant heeft recht op een nieuw adviesaanbod in deze turbulente tijden
  • Richting de beleidsmakers willen wij de belangen van onze adviseurs behartigen in een sterke gezamenlijke lobby in het Verbond Financiële BeroepsOrganisaties.

Wij zien voor de Erkend Financieel Adviseur dus een duurzame, zonnige toekomst. Dat gaan wij na 25 jaar met de adviseurs vieren. Feestelijk, inhoudelijk, duurzaam, energiek en anders dan anders. Dat doen wij met een festival op 31 mei 2023 op Sportcentrum Papendal.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.