Sectorbrede aanpak corona gerelateerde hypotheekproblemen

0

Meer dan twintig organisaties uit de hypotheeksector hebben de krachten gebundeld om samen vooruit te kijken naar de mogelijke lange termijn gevolgen van de coronapandemie op de hypotheekmarkt. Om nog beter te kunnen anticiperen op een onzekere toekomst hebben zij een scenarioanalyse opgesteld.

NHG heeft in co-creatie met de deelnemende partijen onderzoek laten doen naar de impact van de coronapandemie op de hypotheekmarkt. Daaruit blijkt dat een specifieke groep huishoudens door de coronapandemie financieel is geraakt door verlies van werk of inkomen, met mogelijke hypotheekproblemen tot gevolg. Het gaat met name om mensen met flexibele inkomens en huishoudens die voor hun inkomen afhankelijk zijn van ondernemingen in getroffen sectoren. De hypotheeksector heeft vanuit die wetenschap de krachten gebundeld om samen vooruit te kijken naar de mogelijke lange termijn gevolgen van de coronapandemie op de hypotheekmarkt.

Gezamenlijk doel: samen zorgen dat mensen die getroffen worden door de coronapandemie op verantwoorde en zorgeloze wijze kunnen (blijven) wonen in een koopwoning. Nu en in de toekomst. Partijen zetten zich in om de hypotheekmarkt toegankelijk te houden voor mensen die tijdelijk financieel getroffen zijn door de uitzonderlijke situatie van de pandemie.

Scenarioanalyse

De resultaten van het onderzoek zijn verzameld in het plan ‘Krachten bundelen voor hypotheekklanten‘ (pdf). Om nog beter te kunnen anticiperen op een onzekere toekomst is er een scenarioanalyse opgesteld. Deze vier scenario’s lopen uiteen van overwegend zonnig naar nood weer en helpen om gezamenlijk perspectief te bepalen, zodat de meer dan 20 betrokken organisaties sneller kunnen inspelen op zowel positieve als negatieve ontwikkelingen. Door samen te werken initiëren de organisaties nieuwe en versterken ze bestaande oplossingen, met behoud van individuele invulling door marktspelers. Het plan richt zich met name op de gevolgen van de coronapandemie voor hypotheekklanten, maar veel oplossingen zijn ook toepasbaar voor mensen die door andere oorzaken ondersteuning nodig hebben.

Kajsa Ollongren, demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, reageert positief op het initiatief. “Goed dat de hypotheeksector de gevolgen van corona heeft onderzocht en met het plan haar krachten heeft gebundeld. Hiermee staat de sector klaar om kwetsbare groepen nog beter te ondersteunen.”

Co-creatie hypotheeksector

Het plan is ontstaan vanuit een gezamenlijk gevoel van urgentie tijdens een bijeenkomst van het Platform Hypotheken begin 2021. Tijdens een intensief co-creatietraject hebben vertegenwoordigers van hypotheekaanbieders, consumentenorganisaties zoals Vereniging Eigen Huis en Nibud, vertegenwoordiging vanuit schuldhulpverlening, brancheverenigingen en advies- en distributiepartijen de handen ineengeslagen.

Klanten met (dreigende) betalingsproblemen kunnen eerder in beeld worden gebracht door de onderlinge samenwerking tussen partijen binnen en buiten de sector te versterken. Zo kan er gezamenlijk worden gezocht naar oplossingen om grotere problemen te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en Schakel! (met NVVK).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.