Sector wil meewerken aan oplossing toeslagenaffaire

0

Nadat de overheid zelf de schulden kwijtschold van betrokkenen in de toeslagenaffaire, deed het een beroep op private schuldeisers om hetzelfde te doen voor deze mensen. De financiële sector wil een passende bijdrage leveren, maar daarvoor heeft het wel meer informatie nodig.

Dit schrijven de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland en Zorgverzekeraars Nederland vandaag in een gezamenlijk statement.

Toeslagenaffaire

In de toeslagenaffaire werden naar schatting 26.000 ouders in Nederland het slachtoffer van onterechte fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag. Zij kregen te maken met een harde en kille fraudeaanpak door de Belastingdienst. Naast het hierdoor veroorzaakte persoonlijke leed, bleven veel van deze ouders met grote schulden achter.

Het kabinet wil dat ouders die zijn gedupeerd door de problemen bij de kinderopvangtoeslag, een nieuwe start kunnen maken in hun leven. De Belastingdienst en Toeslagen schelden daarom alle openstaande schulden van gedupeerde ouders kwijt. Dit betekent dat de Belastingdienst en Toeslagen op geen enkele wijze aanspraak zullen maken op het bedrag van 30.000 euro dat gedupeerde ouders uiterlijk op 1 mei 2021 als compensatie door de overheid krijgen uitbetaald. Ouders met een schade hoger dan 30.000 euro krijgen deze schade aanvullend vergoed op basis van de bestaande compensatieregeling. Andere overheidsorganisaties, waaronder het UWV, het CAK, DUO en de Sociale Verzekeringsbank, zullen volgens staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) in principe eveneens de schulden van gedupeerde ouders kwijtschelden.

Zorgvuldige afstemming

Van Huffelen is in gesprek met private schuldeisers over eenzelfde oplossing en riep anderen op het voorbeeld van de overheid te volgen. In een gezamenlijk state ment geeft de financiële sector nu aan dat er op dit moment te weinig bekend is om deze oproep te beoordelen.

“De toeslagenaffaire heeft veel leed veroorzaakt en heel veel mensen geraakt die van alle betrokkenen empathie vragen. Wij zijn net als iedereen in onze samenleving begaan met hun lot. Wij gaan graag in overleg met de overheid zodat wij een passende bijdrage kunnen leveren aan de oplossing. Zorgvuldige afstemming is hierbij van belang. Wij hopen dat de overheid ons snel nader kan informeren over de omvang van de problematiek. Het voorstel zal mede worden afgewogen tegen de belangen van klanten die om andere redenen in ernstige financiële problemen zijn geraakt.”

Individuele aanpak

In de tussentijd zullen de leden van de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland en Zorgverzekeraars Nederland op individuele basis de situatie bekijken, met als doel deze zoveel mogelijk beheersbaar te houden. Op die manier willen ze voorkomen dat – totdat de volledige compensatie is overgemaakt – de financiële situatie van deze ouders verder verslechtert. “Zoals in dit soort situaties doorgaans het beleid is, zullen financiële instellingen op individuele basis de betrokken klanten helpen hun financiële situatie weer op de rails te krijgen”, besluiten de partijen het gezamenlijke statement.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.