Scooterverzekering in grote steden veel hoger dan in de provincie

0

Het verschil in premie tussen een scooterverzekering in de Randstad en in de provincie bedraagt soms 215 euro per jaar, blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.

De vergelijkingssite vergeleek de premies van bromfietsen aan de hand van drie criteria: het type scooter (inclusief cataloguswaarde), de leeftijd van de berijder en de plaats/provincie waar de verzekering is afgesloten. Jeremy Broekman, expert schadeverzekeringen bij Overstappen.nl: “We stuitten daarbij op grote prijsverschillen. De locatie waar een scooter of bromfiets wordt gebruikt, speelt een cruciale rol in de bepaling van de verzekeringspremie. Zo betaalt in Amsterdam de 22-jarige eigenaar van een Piaggio Zip scooter 36,31 euro voor een WA-verzekering; zijn evenknie in Leeuwarden komt uit op 18,44. De 38-jarige eigenaar van de Kymco Agility (cataloguswaarde 1899 euro) is voor een WA- en diefstaldekking in Leeuwarden maandelijks 12,38 kwijt. In Amsterdam en Rotterdam komt diezelfde scooterbezitter uit op 32,60 euro. Een verschil van maar liefst 263%.”

Oorzaak prijsverschillen

De forse prijsverschillen tussen stedelijke en minder dichtbevolkte gebieden in Nederland kunnen volgens Broekman worden verklaard door de risico’s in grote steden op verkeersdrukte, de kans op diefstal en het aantal ongevallen met bromfietsen. “In Amsterdam ligt die frequentie significant hoger dan in de provincie. Die gegevens nemen verzekeringsmaatschappijen in overweging bij het bepalen van premies. Bovendien is het zo dat schadeclaims in grote steden aanzienlijk hoger liggen dan in kleine(re) steden of landelijke gebieden. Maatschappijen gebruiken die gegevens om risico’s te beoordelen en de premies op deze data aan te passen.”

Adres en postcode

Broekman: “Verzekeringen zijn gekoppeld aan een adres en postcode. Het heeft dus geen zin om een verzekering voor bijvoorbeeld Assen af te sluiten wanneer je in Amsterdam woont. De conclusies van het onderzoek verrassen me overigens niet. Verzekeraars maken echt een aanzienlijk onderscheid tussen stad en streek. Ik vind wel dat er iets aan de verschillen tussen de verschillende premies gedaan zou moeten worden. Die zijn nu zeer aanzienlijk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.