Scildon volgens intermediair beste ORV-verzekeraar

0

Voor het vijfde opeenvolgende jaar heeft Bureau DFO de waardering van het intermediair gemeten met betrekking tot verzekeraars die overlijdensrisicoverzekeringen voeren. Scildon scoorde het hoogst, gevolgd door TAF.

Jurjen Oosterbaan Martinius (foto), directeur Bureau DFO: “Te zien is dat in de waardering in de loop der jaren een voorzichtig stijgende lijn zit. Maar ook signaleert het intermediair het risico dat veel consumenten, die in het verleden een ORV hebben afgesloten, feitelijk op dit moment onderverzekerd zijn. Intensievere samenwerking tussen adviseurs en aanbieders bij de inrichting van onderhoud en nazorg kan effectief zijn om versneld consumenten zich van deze mogelijke onderverzekering bewust te maken.”

Concurrentie is beperkt

De meeste kantoren bemiddelen overlijdensrisicoverzekeringen van meerdere verzekeringsmaatschappijen. De onderlinge concurrentie is echter in zoverre beperkt, dat gemiddeld 89% van de nieuw afgesloten verzekeringen bij één van de voor het kantoor drie belangrijkste verzekeringsmaatschappijen wordt afgesloten. Op de vraag wat het intermediair belangrijk vindt bij de keuze van een verzekeraar, scoren snelle acceptatieprocessen en de optie van voorlopige dekking het hoogst.

Scildon en TAF

Respondenten hebben in het onderzoek de verzekeraars beoordeeld op vijftien aspecten. Scildon kreeg bij zeven van de vijftien onderdelen de hoogste beoordeling en is daarmee in 2022 de best beoordeelde ORV-aanbieder. Opvallend is dat Scildon hoog scoort op aspecten die te maken hebben met de medewerkers van de verzekeraar. Dit betreft onder meer de bereikbaarheid en deskundigheid van de medewerkers. TAF kreeg bij vier van de vijftien onderdelen de hoogste beoordeling. Onder meer de mate van partnerschap met het intermediair, innovativiteit en gemak van digitale processen worden door de respondenten zeer hoog gewaardeerd.

NPS

De Net Promotor Score (NPS) is een door veel bedrijven gebruikte methode om de klanttevredenheid te meten. De gemiddelde NPS van alle beoordeelde aanbieders is 35. Twee aanbieders scoren (fors) boven het gemiddelde: Scildon (62) en TAF (55)

Risico van onderverzekering is aanwezig

Oosterbaan: “Binnen het intermediair leeft breed de overtuiging dat een groot deel van de consumenten het risico loopt op onderverzekering met betrekking tot een eerder door hen afgesloten overlijdensrisicoverzekering. In het kader van onderhoud en nazorg lijkt het daarom belangrijk om extra aandacht te besteden aan of de in het verleden geadviseerde verzekerde sommen nog aansluiten bij de actuele economische situatie en behoeften van verzekerden.”

Samenwerking en verbreding

“Op dit moment is te zien dat de meeste financieel advieskantoren samenwerken met tenminste een van de drie aanbieders van ORV verzekeringen: Scildon, TAF en Hera Life. Hoewel nog steeds de financiële lasten van een hypothecair krediet veruit de belangrijkste reden zijn om met consumenten het gesprek over de ORV te voeren, is te zien dat langzaam maar zeker ook de andere motieven om deze verzekering onder de aandacht te brengen, zoals in het kader van nabestaandenregeling, voogdij, alimentatie en in de zakelijke sfeer compagnonsverzekering, steeds belangrijker wordt”, aldus Oosterbaan.

Samenwerking

“Het onderzoek geeft aan dat adviseurs onderkennen dat er bij veel consumenten een fors risico is dat in het verleden afgesloten ORV’s op dit moment een te laag verzekerd bedrag hebben om de doelstellingen, die op het moment van het afsluiten van de verzekering aanwezig waren, nog volledig te kunnen realiseren op het moment dat er sprake is van een voortijdig overlijden”, zegt Oosterbaan. “Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er een behoorlijk draagvlak lijkt te bestaan voor trajecten, waarbij verzekeraars en intermediair samenwerken bij het attenderen van consumenten op het belang van een ORV en het uitvoeren van onderhoud en nazorg. Een dergelijke samenwerking kan een optie zijn om versneld consumenten met een ORV te benaderen die zich mogelijk niet bewust zijn van het feit, dat zij momenteel daadwerkelijk onderverzekerd zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.