Schuldvraag bij aanrijding vaker betwist

0

DAS ziet een stijging in het aantal aanrijdingen zonder letsel, waarbij discussie ontstaat over de schuldvraag. In 2024 werden bijna 7.500 aanrijdingszaken (+5%) bij de verzekeraar gemeld waarin onenigheid bestond over wie verantwoordelijk was voor het incident.

De stijging van het aantal gemelde geschillen over de schuldvraag wijst volgens DAS mogelijk op een groeiende behoefte aan juridische bijstand bij verkeersincidenten. Bestuurders maken steeds vaker ruzie over wie er schuldig is bij een ongeluk, zelfs als er duidelijk bewijs is, zegt Rembrandt Groenewegen, specialist verkeersrecht bij DAS. “Voor veel mensen is de auto belangrijk voor werk, kinderen, boodschappen en familiebezoek. Ze hebben de auto dagelijks nodig. Mensen realiseren zich steeds meer dat schuld bij een ongeluk grote financiële gevolgen kan hebben, zoals geen vergoeding van de schade aan hun eigen auto of een hogere verzekeringspremie. Daarom willen mensen minder snel schuld toegeven.”

Het niet of onvoldoende verlenen van voorrang blijft volgens DAS de grootste oorzaak van verkeersongevallen. Dit omvat situaties zoals het wegrijden uit parkeerstand, wisselen van rijstrook, keren en het negeren van haaientanden of een rood verkeerslicht. “Het voorrangsrecht in Nederland is een van de sterkste rechten in het verkeer, en bestuurders moeten extra voorzichtig en alert zijn bij het verlenen van voorrang,” benadrukt Groenewegen.

Bewijsmateriaal cruciaal

Bij een verkeersongeval is het essentieel om het juiste bewijsmateriaal te verzamelen. Groenewegen: “Vul altijd samen met de andere partij een schadeaangifteformulier in en voeg een duidelijke situatieschets toe. Dit formulier dient als uitgangspunt voor de verdere afhandeling van de zaak. Daarnaast kun je denken aan (dashcam)beelden, verklaringen van (onpartijdige) getuigen, politierapport en duidelijke foto’s van situatie direct na de aanrijding. Noteer de gegevens van getuigen, of er politie aanwezig was en welke schade er is ontstaan, inclusief schade aan kleding, telefoon of andere goederen. Noteer ook eventuele letselschade. Ben je het niet eens met de informatie op het schadeaangifteformulier? Teken het formulier dan niet! Of maak een voorbehoud bij kopje 14 ‘Mijn opmerkingen’. Voor deze opmerkingen teken alleen jij en niet de andere partij.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.