Schuif het pensioenprobleem niet door

0

BeFrank wil een wettelijke verplichting voor iedereen om voor een basispensioen te sparen. Een individuele pensioenrekening waarbij men zelf kan bepalen hoeveel geld er naast het verplichte minimum in de verschillende levensfases opzij gezet wordt.

Die verplichting zou volgens Marianne de Boer, directievoorzitter BeFrank, vooral goed zijn voor de groeiende groep zzp’ers en werknemers die geen pensioenregeling hebben. De Boer: “Ook voor hen is het belangrijk om nu over later na te denken.” Werknemers in dienst bij een bedrijf dat is aangesloten bij een pensioenaanbieder of een bedrijfstakpensioenfonds sparen al ‘verplicht’ voor hun pensioen.

Uitzonderingen collectief delen

De Boer wil echter dat iedereen meer keuzevrijheid krijgt, bijvoorbeeld door alle Nederlanders zelf te laten bepalen bij welke pensioenaanbieder ze hun pensioen onderbrengen. Vergelijkbaar met de zorgverzekering. Daarbij maakt zij een uitzondering voor het arbeidsongeschiktheidsrisico en het nabestaandenpensioen. “Deze verzekeringen hebben te maken met onvoorziene omstandigheden. Je weet niet of je hiermee te maken krijgt. Deze risico’s kun je niet alleen dragen en moeten daarom collectief gedeeld worden.”

Overheid moet keuzes maken

In het huidige pensioenstelsel hebben mensen volgens De Boer onvoldoende invloed op hoe ze er later financieel bij zitten. Ook is zij van mening dat in dit stelsel teveel lasten bij de jongere generatie terecht komt. “Wat wij voorstellen is lastig te verkopen in verkiezingstijd. Een nieuw stelsel is immers met name voor de jonge generatie nodig. Slechts een paar partijen geven expliciet in hun verkiezingsprogramma aan dat het huidige stelsel rigoureus op de schop moet. Hoe solidair ben je om de problemen door te schuiven naar de volgende generatie? Er is nu een overheid nodig die een keuze durft te maken die past bij de huidige arbeidsmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.