Schrappen ‘voorbehoud financiering’ zeker nu niet verstandig

0

Van Bruggen Adviesgroep waarschuwt kopers zeker nu een voorbehoud op te nemen voor de financiering. “De kans bestaat dat geldverstrekkers de komende tijd hun acceptatievoorwaarden gaan verzwaren en als onze verwachting uitkomt dat de rente stijgt, dan kun je ook wat minder lenen.”

Om hun kans op de woningmarkt te vergroten werd in de afgelopen jaren vaker afgezien van een voorbehoud in verband met de financiering. Dat was lang niet altijd verstandig, maar met de uitzonderlijke omstandigheden waar we op dit moment mee te maken hebben is het weglaten van deze clausule ronduit onverstandig. “Neem dus als koper, bij het uitbrengen van een bod, een voorbehoud op voor de financiering”, aldus de hypotheekketen in een blog.

Prijsdrukkende effecten

Daarin gaat Van Bruggen in eveneens in op de gevolgen van het coronavirus op de woningmarkt “Een crisis als deze is niet goed voor het vertrouwen van consumenten en leidt meestal tot een mindere vraag op de huizenmarkt. Sommige groepen consumenten zullen hun plannen om een woning te kopen of te verkopen even uitstellen. Aan de ene kant zal het aanbod dus waarschijnlijk afnemen, wat prijsverhogend werkt. Aan de andere kant zijn er ook minder kopers en zal in een onzekere tijd een verkoper waarschijnlijk eerder genoegen nemen met een lagere prijs, als hij maar snel weet dat zijn woning is verkocht. Per saldo verwachten wij dat de prijsdrukkende effecten iets groter zullen zijn dan de prijsverhogende effecten.”

Zzp’ers gaan het merken

Ondanks de ondersteunende maatregelen van het kabinet verwacht Van Bruggen dat een grote groep mensen toch gehavend uit deze crisis gaan komen. “Als het meevalt zorgen de kabinetsmaatregelen voor weinig extra ontslagen, maar veel zzp’ers en ondernemers zullen een behoorlijke knauw krijgen in hun inkomen. Ook zal het opgebouwde spaargeld de komende maanden aangebroken moeten worden. Dat verkleint hun toekomstige financieringsmogelijkheden van een woning. Als je bedenkt dat bij ongeveer één op de drie hypotheekaanvragen een zzp’er betrokken is, dan zal dit op termijn een grote weerslag hebben.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.