Schokdempers voor pensioen

0

Staatssecretaris Jette Kleinsma wil haast maken met de invoering van een reëel pensioencontract. Pensioentoezeggingen zullen daardoor transparanter zijn, en beter bestand tegen financiële schokken en de stijging van de levensverwachting.

Ouderenbond ANBO is tevreden. Bij een reëel pensioencontract stijgt het pensioen in principe mee met de inflatie en met de lonen, tenzij het betrokken pensioenfonds in de problemen verkeert. Is dat het geval, dan worden financiële schokken gespreid over maximaal tien jaar. Daardoor worden de gevolgen voor het pensioen behoorlijk gedempt. Bij het contract oude stijl (= nominaal contract) worden kortingen bij een dekkingsgraad onder de 105 procent over maximaal drie jaar gespreid en is de kans op indexering voor gepensioneerden en werkenden die pensioen opbouwen in veel gevallen klein.

Klijnsma stuurt nu voor de zomer een conceptwetsvoorstel ter consultatie aan de Kamer, alsmede de contouren van het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK). Plus de resultaten van de werkgroep UFR (Ultimate forward rate). Ook belangengroepen uit het pensioenveld -waaronder ANBO- zullen bij deze consulatie worden betrokken.

Klijnsma zegde ook toe dat er een onderzoek komt naar de grote bedragen die in het verleden door pensioenfondsen zijn teruggestort naar werkgevers. Volgens haar is het moeilijk alle informatie boven tafel te krijgen, omdat de betrokken fondsen inmiddels zijn gefuseerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.