
Van Bruggen Adviesgroep vindt dat overheid en geldverstrekkers verduurzaming van slechte energielabels moeten stimuleren met voorfinanciering subsidies.
De overheid en geldverstrekkers richten hun stimuleringsmaatregelen vooral op woningen die al een goed energielabel hebben, waardoor de groep die verduurzaming het hardst nodig heeft, buiten de boot valt. “Lage inkomens blijven hierdoor gevangen in een vicieuze cirkel van hoge lasten en beperkte verduurzamingsmogelijkheden”, vindt hypotheekexpert Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. “Wij pleiten voor een aantal veranderingen, waaronder voorfinanciering van subsidies.”
Minder verduurzamingsbudget voor lagere inkomens
“Eigenaren van duurdere woningen investeren vaker in verduurzaming van hun woning dankzij een hoger inkomen of spaargeld. Voor eigenaren van goedkopere woningen is verduurzaming meestal een lastigere kwestie. Zij moeten een afweging maken of ze hun beperkte spaargeld (of een extra lening) nu willen investeren in verduurzaming, terwijl de besparing op de energierekening pas in de toekomst komt. Met soms lange en onzekere terugverdientijden”, aldus Noorlag.
Hypotheeknormen
“De hypotheeknormen staan toe dat je een extra bedrag mag lenen om verduurzamingsmaatregelen door te voeren: 20.000 euro bij een woning met energielabel E, F of G en 15.000 bij een energielabel C of D. Maar huishoudens met een lager inkomen doen dit vaker niet dan wel, omdat de extra kosten van de hypotheek op korte termijn zwaarder wegen dan de mogelijke lagere energiekosten na verduurzaming op de langere termijn. De NHG constateerde onlangs dat het aantal NHG-hypotheken met woningverbetering of verduurzaming sinds 2021 met ruim 40% is afgenomen.”
Vicieuze cirkel
Noorlag: “We zien hier een vicieuze cirkel waar mensen met een lager inkomen nauwelijks uit kunnen stappen. Omdat zij de financiële ruimte niet hebben om hun woning te verduurzamen, blijven ze vastzitten aan hoge energiekosten. Dit zorgt ervoor dat veel woningen een slecht energielabel behouden en de verduurzaming van de huizenmarkt stagneert. Ondertussen profiteren huishoudens met een hoger inkomen wel van subsidies en lagere energielasten, waardoor het gat tussen arm en rijk alleen maar groter wordt. Zonder gerichte maatregelen blijft deze ongelijkheid in stand.”
Rentekorting voor verkeerde groep
Geldverstrekkers bieden nu vooral een rentekorting over de gehele hypotheek aan woningeigenaren die al een energiezuinige woning hebben met label A of B, of als de eigenaar zijn woning verduurzaamt naar label A of B. Maar voor woningen met een energielabel E, F of G is dat vaak een te grote stap. “Geldverstrekkers zouden daarom een rentekorting moeten bieden op de extra lening als deze huishoudens het energielabel bijvoorbeeld verbeteren van F naar C. Naast een financiële stimulans is ook informatie nodig. Door consumenten een gratis energierapport aan te bieden, krijgt men inzicht in het nut van verduurzaming, investering en de mogelijke besparing”, aldus Noorlag.
Rechtstreeks uitbetalen subsidies
Ook de overheid kan lagere inkomens met goedkopere woningen die onder de NHG-grens (450.000 euro) vallen, stimuleren om hun woning te verduurzamen. Een oplossing is dat de overheid subsidies rechtstreeks vooraf goedkeurt en na uitvoering van de verduurzamingsmaatregel rechtstreeks uitbetaalt aan de aannemer. Dit biedt volgens Van Bruggen Adviesgroep twee voordelen:
- Geen onzekerheid meer dat de subsidiepot leeg is op het moment dat iemand een aanvraag doet.
- Een woningeigenaar heeft op voorhand minder spaargeld nodig of een lagere hypotheek. In de huidige situatie moet de woningeigenaar namelijk eerst alles financieren en krijgt die pas later de subsidie terug.
Extra leenbedrag
Een andere oplossing is het verhogen van het extra leenbedrag onder NHG, waarbij bijvoorbeeld 20% van dit bedrag vrij besteed mag worden aan andere woningkosten, in plaats van alleen verduurzaming. Dit zorgt voor een extra stimulans bij de kopers om de verduurzaming door te voeren, omdat ze tegelijkertijd ook andere noodzakelijke verbeteringen aan hun woning kunnen financieren.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.