‘Scheiding geeft meeste financiële problemen bij jongere partners’

0

In de week van 6 t/m 12 september heeft de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners via de ‘NVHP Week van de Echtscheiding” aandacht gevraagd om in het kader van het hypotheekadviesgesprek ook aandacht te schenken aan de gevolgen van de betaalbaarheid van de woonlasten in het geval van echtscheiding.

Onder meer door brochures, informatieve filmpjes, een toolkit en extra masterclasses werd het belang van goede advisering rond echtscheiding extra onder de aandacht van de leden gebracht. Onder de leden van de NVHP is daarnaast over dit onderwerp ook een onderzoek gehouden. Hieronder worden de belangrijkste uitkomsten uit dit onderzoek.

Eén op de drie huwelijken

“Vrijwel elke adviseur heeft met onderwerp te maken”, zegt Turhan Özgüner (foto), vicevoorzitter NVHP. “Eén op de drie huwelijken eindigt door echtscheiding. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrijwel elke Erkend Hypothecair Planner relaties heeft bij wie zo’n scheiding plaatsvindt. 85% van de respondenten geeft aan in de eerste helft van 2021 relaties te hebben geholpen in het kader van hun echtscheiding. Gemiddeld gaat het in deze periode om 9 scheidingen per Erkend Hypothecair Planner.”

Financieel niet in staat

Hoe jonger de ex-partners zijn, hoe groter de kans dat beiden financieel niet in staat zijn de voormalig samen bewoonde woning te behouden. Respondenten geven aan dat voor partners tussen de 20 en 30 jaar bij 52% van de gevallen beide (ex)partners de woning moesten verlaten. Vindt de scheiding plaats bij partners ouder dan 60 jaar dan speelt dit nog maar bij 5% van de echtscheidingen.

Netwerk van vaste deskundigen

Veel Erkend Hypothecair Planners hebben een netwerk van vaste deskundigen met wie men in het kader van ondersteuning bij echtscheiding samenwerkt. Dat geldt voor mediators (48%), fiscalisten (47%), notarissen (43%) en advocaten (34%). Opvallend is dat banken door de planners niet of nauwelijks worden genoemd als instanties waar men relaties, die te maken krijgen met echtscheiding, naar doorverwijst.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Respondenten geven aan dat bij 7,7% van de echtscheidingen waarbij men als adviseur betrokken is, beide partners twee jaar of langer hoofdelijk aansprakelijk blijven voor de geldlening die gezamenlijk is aangegaan. Het (blijven) bestaan van een dergelijke hoofdelijke aansprakelijkheid bij bijvoorbeeld de (ex)partner die de voorheen gezamenlijk bewoonde woning verlaat, kan in de praktijk het verkrijgen van een nieuwe hypothecaire geldlening, voor deze (ex)partner, ernstig bemoeilijken. Özgüner: “Opnieuw geeft dit het belang aan dat in het adviestraject voldoende duidelijk de consequenties van een eventuele echtscheiding worden besproken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.