Schadevrije jaren leaserijder veiligstellen

0

Autoleasemaatschappijen moeten zich aansluiten bij Roy-data, zodat de schadevrije jaren van hun klanten worden geregistreerd. Die oproep komt van de Consumentenbond, nadat uit eigen onderzoek bleek dat slechts 5 van de 45 leasemaatschappijen hier zijn aangesloten.

De Consumentenbond vraagt tegelijkertijd verzekeraars om schadevrije jaren toe te kennen voor zogenoemde leaseverklaringen. “In deze verklaringen, die door sommige leasemaatschappijen na afloop van het leasecontract wordt gegeven, staat genoteerd of en welke schades er zijn gereden. Verschillende verzekeraars accepteren die nu niet als schadevrije jaren en geven hooguit een no-claimkorting.”

Dure grap

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat alleen Driessen Autolease, Hitaci Capital Mobility, LeasePlan, Justlease.nl en Autopermaand.nl zijn aangesloten bij Roy-data. Leaserijders waarvan de schadevrije jaren niet in Roy-data worden bijgehouden, kunnen daar flink nadeel van ondervinden, schrijft de Consumentenbond. “Autoverzekeraars geven klanten korting op hun premie op basis van schadevrije jaren of een opslag bij schades. Die jaren worden bijgehouden in de centrale database Roy-data, maar alleen als de verzekering op naam van de autorijder staat. Bij leaseauto’s is dat vaak niet het geval, tenzij de leasemaatschappij is aangesloten bij Roy-data, en dan nog vaak alleen op verzoek van de leaserijder. Zo meldt een automobilist dat hij 10 jaar lang zonder schade in leaseauto’s reed. Toen hij daarna een eigen auto wilde verzekeren, accepteerde de verzekeraar die tien schadevrije jaren niet. Daardoor betaalt hij geen 32 maar 81 euro per maand voor zijn verzekering.”

Alles kwijt

Maar ook de schadevrije jaren die vóór de leaseperiode zijn opgebouwd raken veel leaserijders kwijt. De meeste autoverzekeraars tellen deze volgens de Consumentenbond niet meer mee als de automobilist langer dan drie jaar geen eigen autoverzekering had. De meeste autoleasecontracten lopen volgens de consumentenbond vier à vijf jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.