Schadevrije jaren eindelijk overdraagbaar

0

Schadevrije jaren kunnen vanaf 2022 na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner en verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Ook kunnen vanaf 1 januari opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen.

Verzekeraars hebben de schadevrije jaren-regeling aangepast in overleg met de Consumentenbond. Op dit moment kunnen schadevrije jaren alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. In de praktijk komt dat er op neer dat na overlijden van de polishouder, de overgebleven partner die in de auto blijft rijden op nul moet beginnen, met een forse premiestijging tot gevolg. “Verzekeraars hebben zich hard gemaakt om voor dit soort schrijnende gevallen een passende oplossing te bieden,” aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Nieuw vanaf 1 januari

Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Dat kan door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar. Daarvoor moet de partner in ieder geval op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben.

Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt in dat geval wat de verdeelsleutel wordt en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar.

Ook kunnen met ingang van het nieuwe jaar schadevrije jaren van de leaseauto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden. Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.