‘Schadeverzekeraar moet actief transparant zijn over aandelenbelangen’

0

Fred de Jong pleit voor actieve transparantie over aandelenbelangen die verzekeraars hebben in advieskantoren. “Vanuit klantperspectief zou het goed zijn als expliciet transparant wordt gemaakt aan de klant in hoeverre er sprake is van een aandelenbelang”, schrijft De Jong in zijn nieuwste blog.

Eigen onderzoek, dat branche-expert en onderzoeker De Jong vorig jaar samen met VKG en MCH Consultancy heeft uitgevoerd, toont aan dat er de komende jaren nog circa 1.000 advieskantoren van eigenaar gaan wisselen. De Jong: “Om de grip op de distributie te krijgen, nemen verschillende verzekeraars een belang in adviesbedrijven, vaak in partijen met grote volmachtportefeuilles. Het is nu aan de verzekeraars om de stap te zetten naar meer transparantie over hun belangen aan de consument bij schadeverzekeringen. Verzekeraars hebben via het Verbond van Verzekeraars een prominente rol gespeeld in de discussie over provisietransparantie. Het zou hen sieren als ze nu ook de handschoen oppakken en de transparantie over het aandelenbelang bij schadeverzekeringen gaan regelen.”

Geen meldingsplicht schadeverzekeringen

Actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen – waarbij De Jong in het verleden al vaker kanttekeningen heeft geplaatst – moet de consument helpen om een meer overwogen keuze te maken voor een intermediair. Dit aan de hand van een gesprek over de dienstverlening en de bijbehorende kosten. Maar een dergelijk ‘goed’ gesprek kan volgens De Jong alleen plaatsvinden als het voor de consument ook duidelijk is welke andere belangen, naast provisie, er spelen.

De Jong: “Als een adviesbedrijf (deels) eigendom is van een verzekeraar, dan moet de consument dat weten. In de Wft is nu al wel geregeld dat aandelenbelangen van boven de 10% moeten worden gemeld via het dienstverleningsdocument, maar dit geldt alleen voor complexe producten en dus niet voor schadeverzekeringen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.