Schadebedrijf ASR heeft het moeilijk

0

ASR heeft de nettowinst over 2012 zien stijgen tot 255 miljoen euro, 43 miljoen euro meer dan in 2011. Volgens de verzekeraar is er succesvol ingespeeld op de veranderende klantbehoefte met de introductie van de lijfrente-opbouwrekening, de vernieuwde spaarhypotheek en de ziektekostenverzekering van Ditzo.

De omzet in het segment Schade is gestegen met 6% naar 2.487 miljoen euro, vooral dankzij het succes van Ditzo, zo meldt ASR. De omzet in het segment Leven daalde met 13% naar 1.891 miljoen euro. In een krimpende levenmarkt zegt de verzekeraar te kiezen voor rendement boven volume, met name bij koopsommen.

Bij het schade-onderdeel zijn de moeilijke economische omstandigheden zichtbaar. De winstgevendheid van het schadebedrijf is afgenomen tot 59 miljoen euro (2011: 145 miljoen euro). De combined ratio bleef met 99,2% onder de 100%. Bij de divisie Leven is het nettoresultaat meer dan verdubbeld tot 275 miljoen euro (2011: 135 miljoen euro), met name door hogere beleggingsresultaten en lagere lasten in verband met het compensatietraject.

Het compensatietraject voor klanten met een individuele beleggingsverzekering is volledig afgerond, aldus ASR. 900.000 klanten zijn geïnformeerd. Tot eind 2012 was met dit traject 894 miljoen euro gemoeid.

Het nettoresultaat bij de overige activiteiten is ten opzichte van 2011 met 11 miljoen euro gedaald naar een verlies van 79 miljoen euro. Dit resultaat is onder andere beïnvloed door een incidentele vrijval van een fiscale voorziening en de vorming van een voorziening voor vastgoedontwikkeling.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten noemt de marktomstandigheden “weerbarstig”. Zo is ASR “niet tevreden over de gestegen schadelast van het totale schadebedrijf. In het verlengde van datgene wat in 2012 is gedaan om de kosten en de schadelast te beheersen, zullen daarom ook in 2013 maatregelen worden genomen.” Welke die maatregelen zijn, maakte Baeten niet bekend.

Baeten wil ook “efficiency in de bedrijfsvoering” aanbrengen. “Zo kiezen we voor standaardisatie van producten en hebben we voortdurend aandacht voor het structureel verder verlagen van onze kosten in combinatie met het verbeteren van de dienstverlening en het vergroten van de efficiency. Het op duurzame wijze renoveren van ons kantoor in Utrecht stelt ons in staat het aantal vestigingen terug te brengen en daarmee de huisvestingskosten blijvend te verlagen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.