Schade- en levensverzekeraars beleggen anders

0

Levensverzekeraars beleggen relatief meer in hypotheken, leningen, beleggingsfondsen en staatsobligaties, terwijl schadeverzekeraars een voorkeur hebben voor bedrijfsobligaties, aandelen en kasmiddelen, zo blijkt uit een analyse van DNB.

Deze verschillen zijn volgens de toezichthouder te verklaren door de verschillende looptijden van de verplichtingen. “Een levensverzekeraar heeft over het algemeen langlopende verplichtingen en belegt dus met een lange termijnvisie, terwijl voor een schadeverzekeraar opvraagbaarheid van fondsen relatief belangrijker is.”

De totale activa van de Nederlandse verzekeraars daalden in het vierde kwartaal van 2018 van 480 miljard euro (3e kwartaal 2018) naar 475 miljard euro. Voor alle verzekeraars samen is het belang van aandelen in de belegde activa gelijk aan 4,7%. Schadeverzekeraars hebben maar een klein aandeel in de totale activa van de sector (circa 11%, goed voor 50 miljard euro op 31 december 2018).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.