Schade door natuurrampen kan oplopen tot 180 miljard dollar

0

Klimaatverandering zal wereldwijd leiden tot enorme schade. Herverzekeraar Swiss Re schat in zijn jongste prognoses dat deze weergerelateerde verzekerde verliezen wereldwijd kunnen oplopen tot ruim 180 miljard dollar in 2040. In Europa zullen overstromingen de meeste impact hebben.

De verwachtingen zijn afkomstig uit het rapport More risk: the changing nature of P&C (Property & Casualty) insurance opportunities to 2040, dat Swiss Re onlangs uitbracht. De herverzekeraar draait er in die uitgave niet omheen: klimaatrisico’s als overstromingen en bosbranden zullen de verzekerde claims en premies wereldwijd parten gaan spelen. “Wij voorspellen dat de verliezen in ontwikkelde economieën met 30 tot 63% kunnen toenemen. In sommige belangrijke markten, zoals die van China en het Verenigd Koninkrijk, kan de stijging zelfs oplopen tot 90 à 120%.”

Premies

De gevolgen zijn niet mals. In het rapport gaat de herverzekeraar onder meer in op de premies voor aansprakelijkheidsrisico’s die naar schatting jaarlijks met 4,7% zullen stijgen. “Dat heeft uiteraard ook te maken met de technologische, sociale en wettelijke veranderingen die de reikwijdte van aansprakelijkheid alleen maar vergroten”, schrijft Swiss Re. Ook het aandeel catastrofe-risico in opstal- en inboedelpremies zal flink stijgen voor de zogenoemde ontwikkelde economieën: van zo’n 20% in 2020 naar ongeveer 28 tot 31% in 2040. Wereldwijd zal de stijging van opstal- en inboedelpremies nog wat hoger uitkomen en tussen de 33 en 41% bedragen.

Hogere temperatuur

De effecten van klimaatverandering zijn nu al zichtbaar, meent Swiss Re, onder meer door hogere temperaturen, een stijgende zeespiegel en grotere weersextremen. Vooral die hogere temperatuur zal een steeds grotere bijdrage leveren aan de verliezen, maar de onderneming waagt zich niet aan een concrete voorspelling. Met name, “omdat andere factoren, waaronder economische ontwikkeling en verstedelijking, ook een grote rol spelen en door klimaatverandering zelfs kunnen worden versterkt. Tegelijkertijd kunnen preventieve maatregelen de verliezen in de toekomst juist verminderen.”

Bosbranden en cyclonen

De grootste risico’s ziet Swiss Re in bosbranden, overstromingen en tropische cyclonen. De herverzekeraar voorspelt dat deze tropische cyclonen – die verwoestende windsnelheden aannemen en kunnen leiden tot huizenhoge golven, extreme regen en modderstromen – vooral in de VS voor een forse stijging van de schade zullen zorgen. De verliezen kunnen daar toenemen met bijna 50%. De verzekerde verliezen door bosbranden noemt de herverzekeraar nu al “dramatisch”. Voor 2016 was het aandeel in de totale schade van natuurrampen 2%. Dat is nu twaalf en zal alleen maar toenemen. De herverzekeraar schat dat de verliezen door bosbranden in de VS met 140% toenemen.

Overstromingen

Waarschijnlijk is dat de verliezen door overstromingen het meeste toenemen, besluit Swiss Re. Vooral in Europa zullen overstromingen de meeste impact hebben. “In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland kunnen de verliezen met 200% toenemen.” De verliezen door winterstormen, volgens Swiss Re het grootste catastrofe-risico in Europa, kunnen met 16% toenemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.