‘Schaarsere funding maakt hypotheekrente duurder’

0

Sinds begin van dit jaar zetten consumenten hun hypotheekrente steeds minder lang vast. Dat is bijzonder, vindt De Hypotheekshop, want de hypotheekrente is in 2019 eigenlijk onafgebroken aan het dalen.

Een andere trendbreuk die zich sinds dit jaar voordoet, is de stijgende marge van geldverstrekkers op de hypotheekrente. “Die ligt op dit ogenblik bijna 0,50%-punt hoger dan de afgelopen twee jaar het geval was. Opmerkelijk aangezien een belangrijke oorzaak van de sinds 2012 fors gedaalde rentemarge, namelijk de grote concurrentie tussen geldverstrekkers door de opkomst van regiepartijen en pensioenfondsen, niet minder lijkt geworden”, aldus de hypotheekketen.

Zoektocht

De Hypotheekshop: “Toch zijn het juist deze nieuwe financiers die kampen met teruglopende funding in Nederland, waardoor zij in de zoektocht naar geïnteresseerde beleggers in hypotheken vaker naar het buitenland moeten uitwijken. Mogelijk dat die beleggers hogere rendementen verwachten. In gesprekken met verschillende aanbieders is ons reeds meerdere malen bevestigd dat het aanbod van funding in Nederland afneemt. Zo is bijvoorbeeld het aandeel beleggingen in hypotheken door pensioenfondsen tussen begin 2015 en eind 2018 bijna verdubbeld, waardoor verdere groei wellicht nog zeer beperkt mogelijk is.”

Gestegen rentemarge

“Een tweede belangrijke reden voor de gestegen rentemarge, waaruit geldverstrekkers hun kosten voldoen en de winst halen, is de snel gedaalde rente op staatsleningen, kort door de bocht de inkoopprijs van de hypotheekrente. In de regel reageert de hypotheekrente nu eenmaal vertraagd op de ontwikkelingen op de kapitaalmarkten. Dat betekent dat de hoogte van de marge nog wel kan dalen als de markten weer kalmeren”, menen de onderzoekers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.