Samenwerking om biodiversiteit te behouden

0

Vier financiële instellingen hebben gezamenlijk principes gelanceerd voor een methodiek voor de complexe meting van de impact van hun leningen en investeringen op biodiversiteit. Ze presenteerden deze op de UN COP 14, de veertiende Conferentie van Partijen van de Verenigde Naties over het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (CBD.

CDC Biodiversité, ASN Bank en Actiam, gesteund door Finance in Motion, willen met de universele meting van de biodiversiteitsvoetafdruk een bijdrage leveren aan de dringende oproep van de Verenigde Naties om wereldwijde biodiversiteitsdoelen af te spreken. De nadelige effecten van biodiversiteitsverlies hebben, naast klimaatverandering, op de lange termijn grote impact op de manier waarop wij leven.

Impact

De vier financiële instellingen willen door middel van het meten van impact op biodiversiteit de risico’s van biodiversiteitsverlies in kaart brengen en adresseren. Hiervoor is het noodzakelijk om te meten in hoeverre sectoren blootgesteld zijn aan biodiversiteitsverlies en welk adaptief vermogen zij hebben bij veranderingen in biodiversiteit. Door het delen van ervaringen en gemeenschappelijke gronden te onderzoeken zijn methodes ontwikkeld om biodiversiteit te berekenen en manieren om biodiversiteit te integreren in financiële beslissingen.

Voetafdruk

De resultaten van dit onderzoek naar biodiversiteitsvoetafdruk zijn samengebracht in het rapport ‘Common ground in biodiversity footprinting methodologies for the financial sector’. De biodiversiteitsvoetafdruk kan worden gebruikt voor strategische en operationele beslissingen van financiële instellingen, bedrijven en overheden. Bovendien bevatten de methodieken overeenkomsten, zoals databases die gebruikt worden voor berekeningen en de stappen om van ruwe gegevens te komen tot een biodiversiteitsvoetafdruk, die toe te schrijven is aan een financiële instelling. Ook bedrijven en landen kunnen de bevindingen uit het rapport gebruiken.

Kansen

Als financiële instellingen bij hun investeringen de impact op biodiversiteit in acht nemen, zeggen de vier, helpt dat (financiële) risico’s te verminderen en (investerings)kansen vast te stellen. Investeringskansen kunnen bijvoorbeeld nieuwe bedrijfsmodellen zijn die landschappen herstellen, of investeringen om het zeeleven te beschermen.

Uitbreiden

De volgende stap is om de samenwerking uit te breiden en methodieken voor biodiversiteitsfootprinting in meer detail uit te werken voor verschillende typen investeringen. Op deze manier hoopt de financiële sector een sleutelrol spelen in het voorkomen van verder biodiversiteitsverlies en het realiseren van nettobiodiversiteitswinst.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.