Samen uitval voorkomen

0

“Vanuit Movir weten we dat stress een belangrijke reden voor verzuim en uitval is, zeker ook tijdens de coronacrisis. Stress is een belangrijk arbeidsrisico en leidt tot een stijgend aantal burn-out klachten. Kernvraag hierbij is, wat veroorzaakt deze stress en wat kan je hieraan doen.”

‘Start niet in blessuretijd, maar begin er snel en op tijd mee’

 Auteur: Yoram Schwarz, directeur Movir

 Nog geen jaar geleden draaide de BV Nederland vol op stoom, meer werk en meer werkenden. Nu, aan het einde van 2020, staat alles in het teken van Covid-19 en proberen werkgevers het hoofd boven water te houden. Steeds vaker blijkt dat zelfstandig professionals het gevoel hebben dat ze geleefd worden: ze gaan altijd maar door, ook als het niet goed gaat, ze kunnen het werk niet loslaten en hebben altijd het gevoel dat ze ‘aan’ staan. En in de huidige Covid-19 tijd maakt het thuiswerken en de combinatie met het gezinsleven het er niet makkelijker op.

Stress is een belangrijk arbeidsrisico

Medio november gaf TNO met de factsheet Werkstress aan dat in 2019 ruim 1 miljoen werkenden in Nederland burn-outklachten hadden. Bij elkaar verzuimden zij 11 miljoen werkdagen met werkstress als reden, ongeveer hetzelfde aantal als in het jaar daarvoor. En de kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn navenant opgelopen tot miljarden euro’s per jaar. Vanuit Movir weten we dat stress een belangrijke reden voor verzuim en uitval is, zeker ook tijdens de coronacrisis. Stress is een belangrijk arbeidsrisico en leidt tot een stijgend aantal burn-out klachten. Kernvraag hierbij is, wat veroorzaakt deze stress en wat kan je hieraan doen. Zeker ook nu tijdens Covid-19. Daarnaast zien we dat zelfstandig professionals bereid zijn hun businessmodel aan te passen en er ook voor willen gaan.

Samen uitval voorkomen

Maar ze kunnen dit niet alleen. Ze zouden meer handvatten moeten krijgen om creatief met hun bedrijfsstrategie om te kunnen gaan. Soms biedt met elkaar sparren tot oplossingen, maar voorop staat dat we samen kijken waar ondernemers behoefte aan hebben. Zowel in de persoonlijke als de bedrijfsmatige omgeving, met maatwerk per individu. En niet in blessuretijd, maar snel en op tijd mee beginnen. Met het intermediair begrijpen we als sector wat er speelt.

Samen proberen we uitval te voorkomen, maar bieden we ook zekerheid en hulp aan de zelfstandig professional. De nieuwe werkelijkheid in deze ongekende en onzekere tijden geeft ook kansen voor nieuwe businessmodellen.

Deze column werd voor het eerst gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2021.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.