Samen steeds sneller en slimmer dataliseren

0

Vandaag voor 12.00 uur besteld, is dezelfde dag nog in huis. Voor financiële producten is dat nog toekomstmuziek, al worden in 2020 wel belangrijke stappen in die richting gezet. Dat schrijft HDN-directeur Reinier van der Heijden in zijn visie op 2020. 

Auteur: Reinier van der Heijden, directie HDN

We willen alles volledig digitaal doen. Boodschappen laten bezorgen, vakanties boeken, daten of een woning kopen. Daarbij verwachten we dat dat supersnel en makkelijk is te regelen. Vandaag voor 12.00 uur besteld, is dezelfde dag nog in huis. Voor financiële producten, zoals een hypotheek, is dat nog toekomstmuziek, al worden in 2020 wel belangrijke stappen in die richting gezet.

Datalisering

Datalisering is de trend die ook in 2020 doorzet. Dat moet ook wel als we die hypotheek écht binnen een week geregeld willen hebben. Waar nu nog overal met pdf’s wordt gewerkt, wil HDN straks alleen nog met brondata werken. De gedachte erachter is dat daardoor de processen nog sneller en eenvoudiger verlopen en de consument meer regie krijgt over de data die hij deelt. Zo start binnenkort een pilot waarbij consumenten digitaal stukken kunnen ondertekenen en elektronische informatie uit hun paspoort kunnen delen. Dat betekent einde kopie paspoort. Hiernaast is een consumentendatastandaard ontwikkeld. Zo kunnen consumenten online hun financiële data verzamelen én delen met derden. Dat kan via de Ockto app en er start een pilot met Iwize.

Zorgeloos Vastgoed

Bijna alle financieel adviseurs en grote aanbieders van hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten zijn aangesloten op het HDN-platform. In 2020 gaan zij stapsgewijs over op het nieuwe API gedreven systeem. Een andere manier van communiceren binnen de keten die zorgt voor veel meer mogelijkheden om de efficiency te vergroten.

Een andere belangrijke ontwikkeling voor de toekomst is het verbinden van verschillende ecosystemen door standaardisatie. Samen met de NVM, KNB en het Kadaster zijn wij het initiatief Zorgeloos Vastgoed gestart. Met elkaar zijn we bijvoorbeeld het koopcontract aan het digitaliseren en maken we een einde aan de wirwar van termen voor één en hetzelfde begrip. Geen twijfel meer of het nu ‘pand’, ‘gebouw’ of toch ‘object’ moet zijn.

Tot slot splitsen we in 2020 de schat aan data waarover HDN beschikt uit in tien verschillende klantprofielen. Die delen we met onze stakeholders via de HDN Index en onze jaar- en kwartaaloverzichten. Al die data wordt gefilterd uit de – nu nog – 10 miljoen berichten, die jaarlijks over het HDN-netwerk worden verstuurd.

Deze column verscheen eerder in e-InFinance Kansen & Visies 2020.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.