Samen een voorspelbaar en sneller hypotheekproces creëren

0

Hoe komen we als branche tot een sneller en voorspelbaar hypotheekproces? Die vraag stond centraal in een gesprek met Menno Luiten, directeur Munt Hypotheken, Igor Driessen, manager Sales & Intermediaire Zaken bij Obvion, Paul Klijn, Senior Relatiemanager Intermediaire Distributie ABN Amro en Marc de Ruijter, manager Sales bij DAK Intermediaircollectief.

“We duwen een hedendaags volume van 140 miljard euro door een ouderwets proces”

Alle partijen aan tafel hebben te maken met een fors hogere instroom aan hypotheekaanvragen. Iedereen die eind 2023 voorspelde dat die instroom dit jaar zou afnemen zat er duidelijk naast. Voor de komende maanden verwacht Driessen dat de hoge instroom aan hypotheekaanvragen zal aanhouden, waarbij Luiten opmerkt dat we in plaats van een langdurige piek inmiddels wellicht beter van een nieuwe realiteit kunnen spreken. Een realiteit die nogal wat impact heeft op de hypotheekprocessen en daarmee op de voorspelbaarheid. Bij veel aanbieders wordt met man en macht gewerkt om de doorlooptijden acceptabel te houden en de een heeft daar meer moeite mee dan de ander. Over het hypotheekproces later meer.

Wanhopige koper neemt risico

De keerzijde van dit alles is een overspannen woningmarkt waar steeds vaker wordt aangekocht zonder voorbehoud van financiering en of bouwkundige keuring. Bescherming van de klant zou boven het kunnen verkrijgen van een woning moeten staan, zegt Driessen daarop. “Ik snap de wens van de klant, maar de financieel nadelige gevolgen kunnen voor een langere tijd heel erg groot zijn als niet goed nagedacht wordt over de gevolgen. Juist daarom is advies inwinnen bij een financieel adviseur zo belangrijk. Niet achteraf, maar voordat je de woningmarkt opgaat. En ook niet onbelangrijk, probeer in de huidige hectische woningmarkt de rust te bewaren.” De Ruijter vult hem aan: “Uit onze gesprekken met het intermediair kunnen we opmaken dat gelukkig al veel huizenzoekers vroeg in de oriëntatiefase de weg naar de adviseur weten te vinden. Feit is dat mensen bij de aankoop van een woning – in figuurlijke zin – het gevoel hebben gedwongen te worden dingen te doen die ze uit zichzelf niet zouden doen. Vooral als ze al een paar keer hebben misgegrepen, omdat anderen zonder enig voorbehoud een bod uitbrachten. Voor die praktijken kan een adviseur de consument al in een vroeg stadium waarschuwen.”

Lees hier het hele artikel in de nieuwe e-InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.