Salarisontwikkeling loopt uiteen op advieskantoren

0

De ontwikkeling van de salarissen van medewerkers van financieel advieskantoren zal per 1 januari sterk verschillen per functie. Dat is één van de uitkomsten van de D & O Salarisindicator medewerkers financieel advieskantoor 2016/2017.

Bureau D & O verwacht per 1 januari een gemiddelde salarisstijging van 1,55%. Daarbij groeien  administratieve functies minder hard in salaris dan leidinggevenden en adviseurs.

Ervaring

D & O onderzoekt sinds 2008 jaarlijks de verwachte salarisontwikkelingen van medewerkers van financieel advieskantoren. Er worden vijftig verschillende functies onderscheiden. Dat gebeurt op basis van bijvoorbeeld de werkzaamheden, leeftijd, ervaring en diplomabezit.

Tussen 2008 en 2016 is te zien dat de totale stijging van de salarissen over deze periode per type medewerker sterk verschilt. Het salaris van een hypotheekondersteuner steeg bijvoorbeeld met ongeveer 6%, terwijl de pensioenadviseur over dezelfde periode zijn salaris met 34% omhoog zag gaan.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

De Salarisindicator besteedt ook aandacht aan de ontwikkeling van secundaire arbeidsvoorwaarden. In de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo) is vastgelegd dat een variabele beloning maximaal 20% van het vaste salaris mag bedragen. Daarbij moet minimaal 50% gebaseerd zijn op niet-financiële criteria. Deze criteria blijken met name gezocht te worden in vakbekwaamheid, diplomabezit, kwaliteit klantdossiers, ontbreken van klachten en samenwerking met collega’s.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.