Rust bewaren in pensioenland

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen is in april opgelopen van 85% naar 90%. Hoewel de rente richting 0% ging, wisten de aandelenkoersen zich enigszins te herstellen na de forse koersval in maart. Toch blijven de dekkingsgraden volgens de Pensioenthermometer van Aon in de gevarenzone.

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalde naar 99%. Deze dekkingsgraad ligt onder het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 100%. Kortingen voor eind 2020 worden volgens Aon dan ook een realistisch scenario.

Historisch dieptepunt

De grote fondsen hebben per eind maart hun dekkingsgraad bekend gemaakt. Deze lagen, met uitzondering van BPF Bouw allen rond de 85%. Een historisch dieptepunt. De dekkingsgraad per jaareinde van dit jaar is echter bepalend voor eventuele kortingen. Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment, verwacht dan ook dat de druk op de politiek in het laatste kwartaal van dit jaar zal toenemen om kortingen te voorkomen en de rust in pensioenland te bewaren.

Contract zonder rente

Een contract zonder rekenrente wordt als mogelijke oplossing gezien voor een robuuster pensioensysteem. Als er geen rekenrente meer is, is het ook niet nodig om per dag stil te staan bij de dekkingsgraad van pensioenfondsen. “Maar een contract zonder rente neemt de huidige economische situatie niet weg’, zegt Driessen. “De vraag is wat doe je dan met de huidige opgebouwde pensioenen? Gepensioneerden zullen in een contract zonder rente de economische schokken direct in hun portemonnee voelen. Mocht er voor een dergelijk contract gekozen worden, dan is het van groot belang hierover helder te communiceren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.