Run op verhuurwoningen in randgemeenten

0

Door de sterk gestegen huizenprijs in de grote steden, verschuift de interesse in het kopen van een woning voor de verhuur op naar de randgemeenten. Bij Woonfonds betreft dit al een derde van de aanvragen.

“Kopers doen er goed aan zich te verdiepen in de woningmarkt ter plaatse. Kopers willen nog wel eens het belang van lokale kennis onderschatten. 75% van onze klanten koopt een verhuurwoning in een straal van 15 kilometer van hun eigen woning”, geeft manager Woonfonds, Paul Bänziger aan. “Woningverhuur doe je bij voorkeur op fietsafstand, zodat je gevoel hebt bij de omgeving. Met een adviseur en makelaar dicht bij huis. Hoe is bijvoorbeeld de wijk en zijn er bouwplannen of andere belangrijke plaatselijke ontwikkelingen? Het rendement kan tegenvallen als de koper te veel op afstand staat. Zeker als mensen in een minder bekende omgeving kopen voor de verhuur, raden we aan om advies in te winnen bij partijen die de lokale kennis wel in huis hebben.’’

Jaap Huurnink, directeur van Opleidingsinstituut FOI, noemt de sterk gestegen huizenprijs in de grote steden, als belangrijkste reden voor de verschuiving naar de randgemeenten. Daarnaast speelt ook de regelgeving rond de verhuur een rol, plaatselijke regelgeving vult het landelijke beleid aan, zo stelt Huurnink. “Als koper kan dit bijvoorbeeld het splitsen van je woning of het plaatsen van een aanbouw lastiger maken. Beperkende regelgeving kan het rendement van verhuur negatief beïnvloeden.”

Huurcontracten

Maar ook lopende huurcontracten hebben volgens hem een dempend effect op de huurprijzen. “Hierdoor bestaat het risico dat kopers de hoofdprijs betalen, zonder dat dit terug te zien is in de huuropbrengsten. Mede om die reden zoeken particulieren vaak woningen waar geen huurverplichtingen op rusten.’’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.