Run op huizenmarkt

0

Brancheorganisatie VBO Makelaar heeft het aantal kopers dat voor het eind van het jaar nog maximaal wil profiteren van het huidige hypotheekregiem flink zien toenemen. Sinds november is het aantal bezichtigingen circa 25% en het aantal transacties met zo’n 30% toegenomen. 

Met name in het prijssegment 150.000 – 300.000 euro is een stevige toename in interesse waargenomen. Het lijken voornamelijk starters die meer interesse hebben omdat alleen zij optimaal kunnen profiteren van het oude hypotheekregiem. 

De VBO-makelaars gaven aan dat het onderhandelingsproces niet opvallend is verkort. De koper blijft zich bewust van het feit dat het een kopersmarkt is, terwijl de verkoper niet al te veel van de vraagprijs wil afwijken. In de onderhandeling blijkt er ruimte te zijn om de vraagprijs zo’n 10 à 15% te verlagen. Ondanks de toename in bezichtigingen en transacties blijft er veel twijfel bestaan of men nu moet handelen. Veel kopers verwachten de komende tijd nog een verdere prijsdaling.

Banken worden op dit moment overspoeld met vragen. Dit levert problemen op bij de afhandeling van een verkooptransactie, aldus 21% van de VBO-makelaars. Ook het stringente hypotheekbeleid van banken en onduidelijkheid over wanneer het oude en nieuwe hypotheekregiem gelden, wordt veelvuldig genoemd.

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Het gebrek aan hypotheekverstrekking laat nu veel kooptransacties afketsen. De leencapaciteit zal ook in 2013 een probleem blijven. Huizenbezitters en starters op de woningmarkt moeten meer gaan betalen voor hun hypotheek, kunnen minder lenen en kunnen minder additionele kosten meefinancieren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.