Ruimte voor hogere spaarrentes

0

De spaarrentes op spaarrekeningen zijn weer terug op het niveau van 10 jaar geleden, blijkt uit een analyse van de website ActueleRentestanden.nl. Een opvallende ontwikkeling daarbij is het verschil tussen de spaarrente die op een deposito spaarrekening van 1 jaar wordt gegeven.

De website houdt al ruim 18 jaar de ontwikkeling op de rentemarkt bij, waaronder spaar- en hypotheekrentes. Uit de meest recente analyse blijkt dat de rentevergoeding op spaarrekeningen weer terug is op het renteniveau van 2013. “De spaarrentes op vrij-sparen rekeningen hebben sinds oktober 2022 grote stappen gemaakt. Op 28 oktober stond de hoogste spaarrente nog op 0,7%, om op 15 november 2022 voor het eerst boven de 1% uit te komen. Sindsdien hebben de rentes op spaarrekeningen hun weg omhoog gevonden. Op het moment van publiceren staat de spaarrente voor vrij-sparen op 2,09% effectieve rente per jaar. Dat hebben we voor het laatst in 2013 gezien. Op 11 april van dat jaar stond de spaarrente op de hoogste vrij-sparen rekening op 2,05%.”

Een andere opvallende ontwikkeling daarbij is volgens de website het verschil tussen de spaarrente die op een deposito spaarrekening van 1 jaar wordt gegeven. “Het renteverschil tussen een 1-jarig deposito en een vrij-opneembare spaarrekening is op moment van publicatie 1,41%. Een dergelijk groot verschil is in de afgelopen jaren nog niet voorgekomen. Door het grote verschil in de 1-jarige depositorente en de rente op een vrij-opneembare spaarrekening, lijkt er nog ruimte te zijn voor de spaarrente om te stijgen in de komende periode.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.