Ruim een kwart minder vergunde nieuwbouwwoningen

0

De omzet in de bouw was in het tweede kwartaal van 2022 10,1% hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de hout- en bouwmaterialenindustrie stegen met iets meer dan 16%, de omzet steeg met 15,9%. In het tweede kwartaal van 2022 werd voor 15.200 te bouwen woningen een vergunning afgegeven, ruim een kwart minder dan in dezelfde periode in 2021. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de burgerlijke en utiliteitsbouw was de omzet 9,1% hoger dan een jaar eerder. Bij gespecialiseerde bouwbedrijven was de omzetstijging met 13,3% nog hoger. In de grond, water- en wegenbouw was de omzetgroei met 3,4% juist lager.

Nieuwbouwwoningen

In het tweede kwartaal van 2022 werd voor 15.200 te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 27% minder dan in het tweede kwartaal van 2021. Daarbij valt wel op te merken dat het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2021 relatief hoog was. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2022 is ongeveer even hoog als in het tweede kwartaal van 2020. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.