Ruim 3 miljoen euro boete voor Binance

0

DNB heeft op 25 april 2022 een bestuurlijke boete van 3.325.000 euro opgelegd aan Binance Holdings Ltd. De boete is opgelegd omdat Binance cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden.

Bedrijven die in Nederland cryptodiensten willen aanbieden, zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om zich daarvoor te registreren bij DNB. Eerder heeft de toezichthouder op 18 augustus 2021 een openbare waarschuwing afgegeven ten aanzien van Binance.

Boete

“De overtredingen die Binance heeft begaan, zijn beboetbaar met een boete uit de derde categorie. Dit betekent dat de bestuurlijke boete een basisbedrag heeft van 2 miljoen euro, een minimumbedrag van 0 euro en een maximumbedrag van 4 miljoen euro. Bij het bepalen van de hoogte van de bestuurlijke boete is het Algemeen boetetoemetingsbeleid DNB toegepast. Het basisbedrag is verhoogd vanwege verhoogde ernst en verwijtbaarheid”, aldus de toezichthouder.

Verhoging

DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Binance mondiaal de grootste aanbieder van cryptodiensten is, met een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar, en dat Binance in Nederland een zeer groot aantal klanten heeft. Daarnaast heeft het bedrijf concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht. Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden: sinds 21 mei 2020 (datum invoering registratieplicht) tot in ieder geval 1 december 2021 (datum einde onderzoek door DNB). De toezichthouder beschouwt deze overtredingen dan ook als zeer ernstig.

Relatief transparant

Wel heeft DNB de boete met 5% gematigd, onder meer omdat er inmiddels een registratieaanvraag is gedaan en omdat Binance gedurende het hele proces relatief transparant over haar bedrijfsvoering is geweest. Deze registratie wordt op dit moment door DNB beoordeeld.

Registratieplicht

De registratieplicht voor cryptodienstverleners is op 21 mei 2020 ingevoerd omdat bij cryptodiensten een hoog risico op witwassen of financieren van terrorisme bestaat. Dit hangt samen met de anonimiteit die gepaard gaat met transacties met crypto’s. Zonder die registratieplicht is minder goed in de gaten te houden of het risico op criminele geldstromen voldoende wordt tegengegaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.