RPA voorziet pensioenarmoede

0

“Pensioenakkoord akkoord? Wij voorzien toekomstige pensioenarmoede. Voorkom dit nu het nog simpel kan! We vrezen en waarschuwen voor toekomstige pensioenarmoede; met name ook voor de jongere werknemers, die niet (meer) verzekerd zijn bij een pensioenfonds.” Dat schrijft het bestuur van de RPA (erkenningsregeling Registerpensioenadviseur).

Het RPA-bestuur  heeft, in nauwe samenwerking en samenspraak met ingeschreven pensioenadviseurs en Blom Veugelers Zuiderman Advocaten (BVZA), namens haar achterban een consultatiedocument opgesteld en vrijdag 12 februari ingediend met betrekking tot de Wet Toekomst Pensioenen. De internetconsultatie Wet Toekomst Pensioenen van het RPA is eveneens verzonden aan de leden van de Tweede Kamer met pensioen in hun portefeuille en het Verbond van Verzekeraars.

PPI’s

De RPA doet ook een dringende oproep aan de politiek: “Veroorzaak geen problemen door de regels voor pensioenfondsen door te trekken naar de verzekerde regelingen/PPI’s. De wereld buiten de pensioenfondsen vertegenwoordigt circa 20% van het ‘pensioengeld’, maar is totaal anders dan die van de pensioenfondsen. We hebben het dan over regelingen bij pensioenverzekeraars en PPI’s. De verzekerde regelingen en PPI’s hebben namelijk niet te maken met lage dekkingsgraden, het niet verlenen van eventuele indexaties of het korten op pensioenen. De transitie kan werkgevers geld kosten, veel geld, geld dat men zeker in deze tijd vaak beter kan gebruiken. En dat terwijl het de pensioenuitkomsten voor de deelnemers beslist niet beter of transparanter maakt, integendeel.”

Vlakke premie

RPA: “De invoering van een vlakke premie introduceert bovengenoemde problemen voor werkgevers met deze regelingen. Werkgevers die geen acute stijging van pensioenlasten willen, worden gedwongen de pensioenregeling aanzienlijk te versoberen met alle gevolgen van dien.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.