Rol makelaar/taxateur en intermediair verandert

0

De laatste Kadastercijfers laten een flinke daling in het aantal woningtransacties zien. Ook het aantal verstrekte hypotheken daalt. De hausse van de afgelopen jaren lijkt gestopt nu de krapte in aanbod zich ook buiten de Randstad begint te manifesteren.

Voorlopig biedt de nieuwbouw nog weinig soelaas. 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar is het streven. Dat is volgens het ministerie het noodzakelijke aantal om de komende jaren aan de vraag van starters, doorstromers, expats, etc. te kunnen voldoen.

Voor volgend jaar zijn echter maar 66.000 bouwvergunningen afgegeven. Een gedeelte van die bouwvergunningen wordt ook nog eens niet benut. Terwijl de trek naar de stad blijft. De spanning op de woningmarkt verdwijnt de komende jaren dus niet. Naar verwachting blijft het aantal verkochte woningen tenminste tot 2020 onder het gemiddelde.

Starters moeten voor een hypotheek gemiddeld 36.000 euro aan eigen geld meebrengen. Hun concurrentiepositie ten opzicht van expats en particuliere beleggers is niet gunstig. Doorstromers wachten met doorstromen zolang zij nog geen nieuwe woning hebben bemachtigd. Dat dit gevolgen heeft voor het aantal opdrachten voor zowel makelaars/taxateurs als intermediairs is evident. De vette jaren lijken alweer voorbij.

Adviesrol belangrijker

Maar dat betekent niet dat makelaars en intermediairs een sabbatical kunnen nemen. Integendeel, er zijn en blijven voldoende mogelijkheden om onze klanten te bedienen. Het vak van makelaar/taxateur schuift steeds meer op naar een totaaladviseur op het gebied van wonen.

Ook van intermediairs wordt steeds meer aanvullende service én kennis verwacht. Neem alleen al de verduurzaming. Energiebesparing en energietransitie zijn onderwerpen waar we met z’n allen de komende tijd niet meer omheen kunnen. Moet ik mijn woning nu al aardgasloos maken?

Wat is er mogelijk op het gebied van energiebesparing? Wat doet dit met de woningwaarde? En, wat gaat juist het gebrek aan energiebesparing met de woningwaarde doen? Verduurzaming wordt steeds meer top of mind, ook bij banken en hypotheekverstrekkers.

Consumenten zoeken financiële ondersteuning voor de benodigde maatregelen die zich bovendien nog eens opstapelen. Uiterlijk eind 2024 moeten er namelijk ook nog eens zo’n 360.000 daken van woningen asbestvrij worden gemaakt, terwijl de subsidie niet toereikend is. Dit soort issues vraagt om gedegen advies; van zowel de makelaar/taxateur als intermediair.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Hans van der Ploeg

Hans van der Ploeg RAE RT is directeur VBO makelaar