Rol adviseur bij hospitaverhuur

0

Deze maand start de overheid een campagne om hospitaverhuur onder de aandacht van potentiële verhuurders te brengen. Veel hypotheekverstrekkers verbieden echter hospitaverhuur. Florius doet dat niet en stelt dat de adviseur potentiële verhuurder wegwijs kunnen maken in wat wel en niet kan.

Aanleiding voor de overheidscampagne is het nieuwe studiejaar. “Mooi natuurlijk, maar met een campagne alleen zijn we er nog niet. Om te zorgen voor voldoende, betaalbare woonruimte voor studenten, maar ook bijvoorbeeld voor expats en pas gescheiden mensen, is het voor potentiële verhuurders goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om kamers in hun woning te verhuren”, aldus de hypotheekverstrekker die huiseigenaren zonder NHG-hypotheek – onder voorwaarden – wel de mogelijkheid biedt om een deel van de woning te verhuren.

De huiseigenaar moet hiervoor wel altijd op voorhand toestemming vragen. Deze oplossing is voor zowel hospitaverhuur als andere vormen van gedeeltelijke woningverhuur mogelijk. Wel gelden er bepaalde voorwaarden. Zo mag het verhuurde gedeelte van de woning maximaal 1/3 van de woonoppervlakte zijn. Heeft de huiseigenaar een hypotheek met NHG, dan is gedeeltelijke verhuur niet toegestaan. Verder is ook de hoogte van de uitstaande schuld van belang.

Rol adviseur

Bij hospitaverhuur verhuurt een huiseigenaar of huurder een deel van de woning aan iemand anders. De verhuurder woont zelf ook in de woning en deelt voorzieningen met de huurder, zoals keuken, toilet en badkamer. Vaak hoeft de verhuurder de huuropbrengsten niet op te geven bij de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van de hoogte van de huur.

Door potentiële verhuurders niet alleen te wijzen op de risico’s en aandachtspunten, maar juist ook op de mogelijkheden van hospitaverhuur, dragen adviseurs volgens Florius bij aan de groei van het aantal beschikbare kamers en daarmee aan de toegankelijkheid voor studenten op de woningmarkt. Verhuurders genieten extra inkomen door de verhuur van een kamer en voor studenten is er de mogelijkheid om dichter bij hun studie/opleiding te kunnen wonen.

Wet vaste huurcontracten

Op 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten ingegaan. Vanaf die tijd mogen – een aantal uitzonderingen daargelaten – alleen vaste huurcontracten worden afgesloten.  Zo zijn alle nieuwe huurcontracten die verhuurders vanaf dat moment aangaan voor onbepaalde tijd. De lopende huurcontracten van bepaalde duur –die vóór 1 juli 2024 zijn afgesloten– veranderen niet en eindigen automatisch na de afgesproken periode. Voor onder andere studenten zijn er uitzonderingen op deze wet vastgesteld.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.