Roep om uniform NHG-acceptatiekader

0

De Hypotheekshop beveelt een uniform acceptatiekader aan voor NHG-hypotheken. Geldverstrekkers hanteren nu vaak een eigen acceptatiebeleid, wat volgens de adviesketen vergelijken en bemiddelen niet transparant maakt voor adviseurs en consumenten.

Geldverstrekkers die striktere normen aanhouden mogen afwijken van de NHG-regels. In de praktijk merkt de Hypotheekshop dat de mate waarin aanbieders striktere normen aanhouden sterk verschilt  tussen geldverstrekkers. “Meestal gelden er zwaardere eisen voor het bepalen van het inkomen, bijvoorbeeld beperking van het meenemen van variabele bestanddelen of inkomen uit een persoonsgebonden budget. Maar de afwijkingen gaan veel breder dan alleen inkomen, en hebben ook betrekking op geaccepteerde koopconstructies van woningbouwcorporaties als Koopgarant, ruimte voor energiebesparende voorzieningen, toegestane verblijfsvergunningen, wijze van toetsen van senioren, toetsen met UWV-inkomen, financieren van een restschuld, maandlasten van persoonlijke leningen, de inkomensverklaring van zelfstandigen of herstelde achterstandscoderingen in het BKR.”

Uniform acceptatiekader

De Hypotheekshop merkt wel dat aanbieders duidelijker zijn gaan communiceren over de afwijkingen die zij zelf hanteren. Desondanks blijft de kans op een NHG-hypotheek niet bij iedere geldverstrekker even groot. “Het zou daarom een goede ontwikkeling zijn als NHG en geldverstrekkers afwijkingen proberen tegen te gaan, zodat ook in de praktijk een uniform acceptatiekader wordt gehanteerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.