‘Roep om geschikte seniorenwoningen is gigantisch’

0

De roep vanuit vijftigplussers om geschikte seniorenwoningen is gigantisch. Dat blijkt uit onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep onder ruim 1.500 vijftigplussers. Algemeen directeur Michiel Meijer (foto): “De cijfers benadrukken het belang van focus in het nationale bouwplan op deze grote demografische groep in Nederland, die graag de oplossing wil zijn op de oververhitte woningmarkt, maar hier geen mogelijkheid toe ziet. En dat ligt niet aan de wensenlijst van senioren.”

Liefst 78% van de vijftigplussers ziet graag dat het kabinet zich bij het nationale bouwplan richt op het realiseren van meer geschikte woningen voor senioren. Een kwart van de populatie woont momenteel in een koophuis dat niet geschikt is om te blijven wonen op latere leeftijd. “Het vervelende is dat een ruime meerderheid meent geen passende woning te kunnen vinden op de huidige markt”, zegt Meijer.

Wens

Het verhuizen naar een kleinere woning is geen issue of in sommige gevallen juist de wens. De helft staat er namelijk voor open woonoppervlak in te leveren bij een verhuizing. Meijer: “Een belangrijke bijkomstigheid is dat een jong gezin met kinderen vervolgens juist kan doorstromen naar die grotere woning. Zodra ouderen kunnen verhuizen naar een geschikte seniorenwoning, kan iedereen in de keten op zijn beurt een volgende stap zetten.”

Flexwoningen

“Naarmate de leeftijd toeneemt, zien we logischerwijs ook de vraag naar een gelijkvloerse woning groter worden”, zegt Meijer. “Ruim 40% van de vijftigplussers, die momenteel in een eengezinswoning wonen, zou (op termijn) graag naar een gelijkvloerse woning willen verhuizen. Flexwoningen in leegstaande kantoor- of winkelpanden kunnen in deze behoefte voorzien. Bovendien beschikken dit soort panden vaak al over voorzieningen zoals een lift. Dat maakt een eventuele overgang al makkelijker en aantrekkelijker.”

Woningdelen

Een extra reden waarom deze transformatiewoningen een succes zouden zijn, is animo om op latere leeftijd samen te wonen met andere leeftijdsgenoten. Meijer: “Uit onze cijfers komt naar voren dat 5% van de Nederlanders boven de vijftig jaar open staat voor woningdelen, waarbij gemeenschappelijke ruimtes als de keuken en woonkamer worden gedeeld. 5% lijkt misschien op het eerste oog weinig, maar op een totale demografische groep van zo’n twee miljoen mensen hebben we het toch al snel over zo’n honderdduizend huishoudens.”

Verhuisbonus

“De overheid zou de doorstroom op de woningmarkt nog verder kunnen bevorderen middels een verhuisbonus voor senioren die ruimte maken voor doorstromers”, aldus Meijer. “43% van de vijftigplussers geeft aan dat een dergelijke bonus hen zou kunnen overtuigen om hun eengezinswoning in te ruilen voor een kleinere woning. Ongeveer de helft van deze vijftigplussers is bereid om voor een eenmalige vergoeding van vijfduizend of tienduizend euro in beweging te komen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.